Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рублата е най-успешната валута на годината

Капиталовият контрол, наложен от Москва, превърна руската рубла в най-печелившата валута в света от началото на годината, въпреки че малцина могат да приберат в джобовете си приходите от подема. 

Руската парична единица продължи възходящото си движение към щатската на 11 май когато Московската борса поднови търговията след двудневния официален празник на страната. В момента рублата е с 11% по-скъпа към американския долар в сравнение с началото на годината, надхвърляйки 9-процентния ръст на бразилския реал, по данни на агенция "Блумбърг". Което я прави лидер по приходи в класацията на "Блумбърг", отчитаща движенията на 31 основни валути. Офшорният курс на руските пари е дори на по-висока печалба от около 12 процента.    

Високите резултати на рублата произтичат от поредицата мерки, предприети от правителството в защита на "повалената" валута след наложените от Запада санкции заради руското нахлуване в Украйна. Освен въведения капиталов контрол, Кремъл принуди износителите да продават 80% от постъпленията си в задгранични парични единици и поиска за продадения природен газ да се плаща в рубли. По оценка на валутни стратези, възходът на руските пари не е реален и надежден, защото много валутни центрове спряха да сключват сделки с рубли с мотив, че стойностите на мониторите не са реалните цени, на които би се осъществявала търговията в реалния свят. 

Въпреки всичко, по ирония на съдбата, постиженията на руската рубла са забележителни, особено в сравнение с други държави, които наложиха капиталов контрол през последните години, но не регистрираха успехи. Най-ярките примери са Турция и Аржентина, въвели сходни на руските мерки след като тълпите от продавачи на валутите им нанесоха катастрофални поражения на лирата и песото. Те паднаха до рекордно ниски котировки и все още не са се възстановили, а вероятно това никога няма и да се случи. Всъщност, сравнението с горните две страни, е до известна степен некоректно, защото руската икономика е от затворен тип и разполага с огромни природни богатства, да не говорим за народната психология.   

Рублата изпревари по постижения бразилския реал и го детронира като най-успешната валута на годината с наближаването на края на затягането на паричната политика на Бразилия, което има отрицателен ефект върху реала. След като повишиха базовата лихва с 1075 базови пункта от началото на 2021-а, паричните стратези на латиноамериканската държава маркираха забавяне на възходящия лихвен цикъл, както и намерения да го прекратят в близък план. И макар че премията на бразилските облигации спрямо щатските остава висока, тя вероятно ще се стесни заради решимостта на Федералния резерв да качва по-агресивно кредитните разходи. 

В 10.45 ч. българско време на 13 май за един щ. долар можеха да се купят 64.40 рубли, според международните платформи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във