Банкеръ Daily

Пари и пазари

R.Power Group и mBank сключват най-голямата сделка за слънчева енергия в Полша

R.Power Group и mBank сключиха най-голямата сделка досега на полския пазар на слънчева енергия, възлизаща на близо 20.7 милиона евро. Инвестицията включва изграждането на 34 соларни централи с мощност 33 мегавата на площ от около 70 хектара.

Предприятието ще генерира около 35 000 MWh електроенергия годишно, с което ще осигури доставка на енергия за 15 000 домакинства и ще допринесе за намаляването на емисиите на въглероден диоксид с 30 000 тона всяка година. Това съответства на емисиите, генерирани от 12 000 автомобила всяка година. Строителството на централата вече започна и се очаква тя да бъде пусната в експлоатация поетапно през четвъртото тримесечие на настоящата година и през първото тримесечие на следващата година. Планираният жизнен цикъл на електроцентралите е за 25 години, съобщи Еmerging Еurope.

"Договорът ни с mBank е знак, че полският пазар узрява и доказва, че финансовите институции са готови да подкрепят развитието на фотоволтаични ситеми, реализирани от полски инвеститори. Изпълнението на подобни инвестиции увеличава енергийната сигурност на Полша чрез разширяване на производството през периода на увеличено потребление на електроенергия през лятото. Заемът, отпуснат от mBank, е в съответствие с глобалната тенденция на банките да се оттеглят от финансиране на високоемисионни мощности и да се съсредоточават върху финансирането на възобновяеми енергийни източници", подчерта заместник председателят на R.Power Томаш Сенк.

"Наскоро обявихме увеличение на кредитния лимит за компании от сектора на възобновяемата енергия от 500 милиона до един милиард злоти. Възобновяемите енергийни източници не се отнасят само до вятърните централи, но и до фотоволтаиците. Този начин на генериране на енергия, благодарение на повишената ефективност и нарастващия опит на инвеститорите, стана много привлекателен за нас", отбеляза Михал Попиолек, управляващ директор на сектор глобално и инвестиционно банкиране в mBank.

Facebook logo
Бъдете с нас и във