Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Роснефт" преминава на евро

Водещият руски производител на суров петрол - "Роснефт", е прехвърлил всичките си контракти за износ на горивото от щатски долари в евро. Това е поредният от поредицата опити на на Москва да се защити от американските санкции срещу страната. В изказване на ХІІ-я Евразийски икономически форум във Верона на 24 октомври "Остойностяване на турбуленциите" главният изпълнителен директор на "Роснефт" - Игор Сечин, поясни, че "потенциалът за използване на единната европейска валута е много висок". 

Делът на зелените пари в световния валутен обмен надхвърля 60%, като специално за суровия петрол и природния газ участието им е 90%, посочи още Сечин. И допълни, че "на финансовият монопол може и трябва да бъде даден отпор".

"Роснефт" използва традиционно щатския долар като валута, приложима в случай на неизпълнение на контрактите му, но от септември компанията започна да деноминира всичките си сделки за износ в евро. Основната причина за прехода е фактът, че след анексирането на Крим от Русия през 2014-а петролният гигант бе включен в списъка от енергийни играчи, на които Вашингтон е наложил санкции. А това означава ограничен достъп до чуждестранен капитал и до модерни технологии за някои проекти. Нещо повече, Белият дом периодично разширява обсега и тежестта на санкциите срещу Русия, като последният "рунд" беше през август.

В началото на октомври руският министър на икономиката - Максим Орешкин, съобщи, че проучва варианти за осчетоводяване на повече контракти в евро и в рубли като заместители на американския долар и в опит да изолира Москва от командваната от САЩ световна финансова система. Русия полага също и усилия да защити националните си финансови пазари, като планира включително да създаде специална борса, където санкционираните компании да регистрират облигациите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във