Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рон Пол: Свидетели сме на най-големия борсов балон в историята

Ако погледнете към случващото се на щатските фондови пазари, то най-вероятно ще заключите, че всичко е наред. Индексът на сините чипове S&P 500 е на около три процента от исторически най-високата си стойност, а технологичният Nasdaq е почти при най-високите си нива в историята. В същото време индексът на индустриалните компании Dow Jones се върна на положителна територия от началото на годината. Това казва в свой анализ бившият конгресмен Рон Пол, известен с "апокалиптичните" си финансови прогнози.

Според него обаче всичко това е построено на една "нездрава основа". Този пазар е във фазата на "най-големия балон в историята на човечеството" и когато се "спука може да отнеме половината от стойността на акциите", смята още Пол. "Виждам сериозни проблеми в бъдеще, чиито корени са - твърде големия дълг, твърде големите разходи", коментира още конгресменът.

Това не е първия път, когато Пол прави подобни прогнози. През август миналата година, той се появи пред CNBC, прогнозирайки 50% спад на пазара. От тогава насам, експертът е удвоил очакванията си за подобен сценарий. От появата му по телевизията, до момента обаче, широкият щатски индекс е добавил 15% към стойността си.

Пол е част от либертарианска фракция, която определя като неефективни правителствените разходи и призовава за тяхното ограничаване. Според него, федералните разходи в съчетание с монетарни политики са двойна сила, която "надуват пазарния балон". "Разходите на Конгреса и манипулираната от Фед монетарна политика, правят дълга твърде голям. Текущата сметка е в лоша форма, чуждестранния дълг е лош и няма да се промени", смята още Пол.

Пол не е единствен в тези критики. Все повече стават политиците, които предупреждават за рекордния щатски държавен дълг от 2012 година насам.

Според прогнози на Конгреса федералният дефицит ще достигне средно 1.2 трилиона долара в годините между 2019-та и и 2028-ма година. Прогнозите през тази година се повишиха с 242 милиарда долара, спрямо юни на миналата година. Това идва да покаже значителните по размер разходи, които само се повишават.

"Имаме президент, който обича да харчи. Той не се притеснява от дефицит", коментира Пол.

По думите му Фед е също толкова виновен по отношение на създаването на пазарен балон. "Фед ще продължи да надува балона и да разстройва пазарите. Сега те се опитват да намалят рекордния си баланс, но не мисля, че ще имат реален напредък в това", прогнозира още бившият конгресмен. Фед вече две години повишава лихвите, като е далеч пред всички централни банки по отношение на тези си действия. В същото време баланса на резерва достигна рекордните 4.5 трилиона долара, следствие на няколкото програми по обратно изкупуване на облигации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във