Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Рока България" - 100 години новости в дизайна и технологиите

Тази година лидерът в обзавеждането за баня Roca чества своя 100-годишен юбилей. През всяка една от тях компанията има важна роля за еволюцията на пространството на банята по света. Roca e пионер в намаляване на обема на тоалетното казанче до впечатляващите 3.5/2 литра, създава прототипа на най-познатата днес тоалетна тип "моноблок" и първия едноръкохватков смесител, разработва нови технологии за икономия на вода и енергия в банята и иновации по отношение на материалите и дизайна на продуктите за баня. Непрестанните инвестиции, предприемаческият дух и независимост (компанията остава фамилна собственост) печелят на Roca в световен мащаб признание като компания-еталон в сферата на дизайна и производството на продукти за банята.

Със своите 100 години история, Roca уверено стъпва в бъдещето на банята. Обновената експозиция в изложбената зала Roca в София (с много работещи модели) представя най-новите тенденции и продукти на компанията под мотото Hello Future.

За Roca бъдещето на банята включва високи технологии и новаторски подход. Впечатляващите продукти са резултат на натрупания и развиван 100 години експертен опит на Roca в създаване на пространството на банята.

В Експо Баня София може да се види и юбилейната експозиция "100 години Roca". Тя представя историята на компанията през погледа на рекламните комуникации.

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава, близо до Барселона. На стотната си годишнина компанията има над 22 600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

Roca започва своята дейност с производството на чугунени радиатори за отопление. След тези първи стъпки, фирмата разширява портфолиото си с бойлери, а през 1929 г., Roca влиза в банята, като започва да прави вани. Винаги внимателно следяща промените, свързани с културата на водата - основният природен ресурс, с който работи Roca, през 1936 г. компанията приема предизвикателството да произвежда обзавеждане за баня от санитарен порцелан. След това, през 1954 г., Roca започва производството на месингови продукти.

През 90-те години на 20-я век групата предприе първата стъпка на международната си експанзия, главно чрез създаване на търговски клонове и подписване на споразумения с водещи местни марки. Освен в Португалия и Франция, Roca започва да установява присъствие и в Обединеното кралство, Германия, Италия, Русия, Мароко, Аржентина, Бразилия и Китай.

Основен момент в интернационализацията е 1999 г., с придобиването на швейцарската компания Keramik Holding Laufen, тогава на четвърто място сред световните производители в бранша. Това позволява на групата да укрепи позициите си на стратегически пазари, където марката е имала по-малко присъствие, като Източна Европа, Бразилия и САЩ.

През 2005 г. Roca обявява стратегически план, фокусиран върху пространството в банята, и през 2006-а се превръща в световен лидер в сектора.

Основана през 1999 г., "Рока България" АД е базирана в град Каспичан, където има свой екип, производствена и складова база. Компанията навлиза на българския пазар през същата година с придобиването на швейцарската група за производство на санитарен порцелан Laufen, която е собственик на завод "Фаянс" в Каспичан. Днес Roca е най-големият испански индустриален инвеститор в България. "Рока България" предлага на българския пазар три забележителни марки: Roca, Laufen и Fayans.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във