Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РОДИ СЕ ПЪРВАТА ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКА БОРСА

Фондовата борса на Ню Йорк (NYSE Group) се съгласи да купи европейската Юронекст (Euronext) за 7.78 млрд. евро, или по 0.98 акции на щатското тържище плюс 21.32 евро в брой за всяка акция на базираната в Париж борса, съобщиха в късните часове на 1 юни двете компании. Сливането дава преднина на главния изпълнителен директор на NYSE Джон Тейн пред местния му съперник Робърт Грейфелд - шеф на електронния пазар NASDAQ, в отвъдокеанската им инвазия. Въпреки че NASDAQ похарчи около 1.4 млрд. щ. долара за 25.1% дял от Лондонската фондова борса, Грейфелд все още не е водил преговори за обединение с нея. Петдесет и една годишният Тейн ще ръководи групировка, която обединява пазарите за акции и опции в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско с борсите в Париж, Амстердам, Брюксел, Лисабон и в Лондон. NYSE ще контролира също и втория по големина пазар за фючърси в Европа.
Новата компания ще се нарича NYSE Euronext, а регистрираните на нея компании са с обща пазарна капитализация от 27 трлн. щ. долара, включително и Ексън Мобил, който е световен лидер по пазарна оценка. През тържището ще се осъществяват сделки за около 2.1 трлн. щ. долара на месец - двойно повече, отколкото на NASDAQ, а търговският ден ще 22 часа.
Тейн очаква акционерите и контролните органи да одобрят сделката до шест месеца. През седмицата той се е срещнал с официални представители на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси и с френските им колеги, за да получи подкрепа за сливането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във