Банкеръ Daily

Пари и пазари

Робърт Солоу е удостоен с Нобел за икономика за приноса му към теорията на икономическия растеж

На днешния ден през 1924 г. е роден  американският икономист Робърт Солоу (Robert Solow), удостоен с Нобелова награда за икономика през 1987 г. за приноса му към теорията на икономическия растеж (Екзогенен модел на растеж).
Робърт Солоу е роден на 23 август 1924 г. в Бруклин, Ню Йорк Сити, САЩ в семейство на евреи. Той е най-големият от общо трите деца на семейството. Средното си образование получава в Ню Йорк. През септември 1940 г. влиза в Харвард със стипендия. След две години напуска университета, за да се присъедини към армията. Служи през Втората световна война до август 1945 година.
След края на войната се завръща в Харвард и завършва университета. След това учи и в Колумбийския университет. Веднага след края на следването му започва да преподава икономика в Масачузетския технологичен институт.
Както ученият признава, той е повлиян в развитието на своите идеи от Василий Леонтиев, Уилям Филипс, Алвин Хансен и Пол Самюелсон. В същото време той е оказал влияние върху Джордж Акерлоф (с Нобелова награда за икономика), Робърд Джордън и Джоузеф Стиглиц (с Нобелова награда за икономика).

Робърт Солоу работи в областта на икономиката на околната среда, която се занимава с въпроси на околната среда. Според Програмата за икономиката на околната среда на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ:   "[...] Икономика на околната среда [...] се заема с теоретичните и емпирични изследвания на икономическите ефекти на националните и локални политики, свързани с околната среда, по целия свят [...]. Конкретни въпроси в тази област включват стойността и печалбите от алтернативни политики по отношение на околната среда за справяне на проблемите, свързани с популацията, качеството на водата, токсичните субстанции, твърдите битови отпадъци и глобалното затопляне."

Сред най-известните му студенти е американският икономист Уилям Добни Нордхаус (William Dawbney Nordhaus), който също печели Нобелова награда за икономика, но през 2018 година.

Бил Клинтън награди Робърт Солоу с Национален медал за наука през 1999 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във