Банкеръ Daily

Пари и пазари

Робърт Мертън е с Нобел за математическия модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции

На 31 юли през 1944 г. е роден Робърт Мертън (Robert Merton), американски икономист, работил в областта на финансите, университетски преподавател и Нобелов лауреат за икономика. 

В началото на 70-те години на миналия век заедно с Фишер Блек и Майрън Шолс, той е сред създателите на математически модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции. А през 1997-а той получава, заедно с Майрън Шолс, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Мертън се ражда в Ню Йорк и получава бакалавърската си степен от Факултета по инженерство и приложни науки към Колумбийския университет. След това  взема степен бакалавър на науките в инженерната математика от училището за инженерство и приложна наука на Колумбийския университет. Колумбийският университет (официално: Колумбийски университет в град Ню Йорк, Columbia University in the City of New York) е най-старото висше училище в щата Ню Йорк и петото най-старо висше учебно заведение в САЩ. Колумбийският университет администрира годишната награда за журналистика "Пулицър".

Освен това Робърт Мертън е магистър на науките от Калифорнийския технологичен институт (който силно набляга на естествените науки и инженерството), а има и докторат от МИТ през 1970 година. Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT). Университетът е едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите.

След това Робърт Мертън преподава в Училището по мениджмънт Слоун, МИТ до 1988-а, а по-късно се премества в Харвард, където е професор в училището за бизнес администрация.

Робърт Кархарт Мертън заедно с Фишер Блек и Майрън Шолс в началото на 70-те на ХХ век разработват математически модел за оценяването на опции. Мъртън публикува статия на тази тема по същото време с публикуването на друга статия, другата статия е от Фишер Блек и Майрън Шоулс, като двете статии стигат до същите резултати. Бидейки студент на професора от Масачузетския Институт по технологии Пол Самюелсън, помага за добавянето на stochastic calculus във финансовата икономика, което позволява поведението на на цените да бъде обяснено изцяло чрез теорията на вероятностите. Работата по модела, който сега се известен като Модела на Блек-Шоулс и е най-широко използван за оценяването на опции и всякакви производни финансови инструменти е наистина революционна. За разлика от по-късно създадения биномен модел, в който се разглежда света като място в два времеви периода (сега, утре) и въз основа на това се разработва дърво с вероятности, тази теория предлага нещо ново - безброй много времеви периода между две точки във времето. Тази теория предлага поглед върху пазара на акции (и практически каквото и да е друго), който е много по-реален, което довежда до резултати, които са много по-реални.

Морално не е особено честно, че името на модела изключва името на Мертън. Все пак, Мертън, заедно със Шоулс, получават Нобеловата награда за икономика от Банката на Швеция за тяхната революционна работа върху опциите през 1997 година. Фишер Блак не успява да вземе наградата си заради своята смърт.

През 2002 г. Мертън заема твърда позиция по повод диспутите относно включването на опциите на акции в счетоводните доклади на корпорациите като част от заплащането на своите работници. Съгласно съществуващите правила, опциите на акции не е нужно да се вписват като разходи (съответно никой не го прави). Това се спряга като една от главните причини, заради които се появи бумът, спадът и съответно скандалите с компаниите от сферата на информационните технологии в края на 90-те години. Мертън е един от тези, които подкрепят вписването на опциите като разход в счетоводните доклади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във