Банкеръ Daily

Пари и пазари

Робърт Енгъл III е с Нобел за откриване на "методи за анализ на икономическите времеви серии"

На днешния ден през 1942 г. в Сиракуза, Ню Йорк, е роден Робърт Фрай Енгъл III - американският статисттик и носител на Нобеловата награда за икономически науки за 2003 г., заедно с британския иконометрист сър Клайв Уилям Джон Грейнджър (1934-2009 г.) за "методи за анализ на икономическите времеви серии с променлива във времето изменчивост (ARCH)".

Той завършва Уилямс колеж с бакалавърска степен по физика през 1964 година. По-късно получава магистърска степен по физика и докторска степен по икономика в Университета Корнел (1969 г.).

Енгъл работи в областта на иконометрията.

След завършването на доктора си, Енгъл става професор по икономика в Масачузетския технологичен институт от 1969 до 1975 година. После работи в Университета на Калифорния, Сан Диего, откъдето се пенсионира през 2003-а. Преподава в Нюйорския университет в магистърската степен по програмата за управление на риска за ръководители, която е разработена в партньорство с Амстердамския финансов институт.

Най-важният принос на Енгъл е откриването на метод за анализ на непредвидимите движения на цените на финансовите пазари и лихвените проценти. Точната характеристика и прогнозирането на тези променливи движения са от съществено значение за количественото определяне и ефективно управление на риска. Например измерването на риска играе ключова роля при опциите за ценообразуване и финансовите деривати. Енгъл разработва нови статистически модели на нестабилност, които улавят тенденцията на цените на акциите и други финансови променливи да се движат между периодите на висока волатилност и ниска волатилност ("Авторегресивна условна хетерокедастичност: ARCH"). Тези статистически модели са се превърнали в основни инструменти на съвременната теория и практика на арбитражното ценообразуване.

Енгъл беше основател и директор на Института за волатилност на NYU-Stern, който публикува седмични дати за системен риск в страните на своя V-LAB сайт.

Съвсем наскоро Енгъл и Ерих Хиселс съосноваха Обществото за финансова иконометрия (SoFiE).

Финансовото моделиране има задачата да изгради абстрактно представяне (модел) на реална световна финансова ситуация. Това е математически модел, предназначен да представи (опростена версия) на резултатите от финансов актив или портфейл на бизнес, проект или всяка друга инвестиция.

Обикновено под финансово моделиране се разбира упражняване или на ценообразуване на активи, или на корпоративни финанси, от количествено естество. Става въпрос за превеждане на набор от хипотези за поведението на пазарите или агентите в числови прогнози. В същото време "финансовото моделиране" е общ термин, който означава различни неща за различните потребители - обикновено се отнася или до счетоводни и корпоративни приложения за финансиране, или до количествени  приложения за финансиране.

Въпреки че в индустрията има известен дебат относно естеството на финансовото моделиране - независимо дали става дума за търговски кораб или за наука, задачата на финансовото моделиране придобива все по-голямо признание през годините. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във