Банкеръ Daily

Пари и пазари

Роботи ще съветват богаташите

Фирмите за роботизирани финансови консултации бяха създадени с идеята да обучават масовия потребител как да управлява парите си. Днес те пренасочват вниманието си към по-различни и доста по-имотни клиенти.

Най-големият нов играч на пазара на автоматизирани финансови съвети - Bettеrment - обяви на 28 март, че въвежда инструмент, който ще помага на потребителите с най-малко 100 хил. щ. долара да прецизират начина, по който инвестират свободните си средства. През миналия месец Wealthfront добави към инструментариума си механизъм за минимизиране на инвестиционния риск за клиенти с вложения над 100 хил. щ. долара. А в края на миналата година Ellevest - инвестиционна платформа, насочена  към дамите и  основана от ветерана от Уолстрийт Сали Кравчек, пусна услуга за управление на личните състояния на потребители с над 1 млн. долара.

По правило услугите за богати клиенти носят и по-високи комисиони, което е доста привлекателно за млади фирми, гонещи печалби. Налице са обаче сериозни съмнения дали заможните индивиди ще искат да поверят активите си на роботи в непроверени дружества. Просто защото този тип клиенти винаги са предпочитали съвети "визави".

Роботите  консултанти дебютираха при потребители с ограничени свободни средства и с малък опит в инвестициите. Фирмите успяваха да предлагат инструментите за управление на активи на ниски цени, защото разчитаха основно на автоматизиран софтуер вместо на "живи" консултанти. Клиентите попълваха рисковия си профил, като отговаряха на въпроси за възрастта и за доходите, които искат да получат от инвестициите си в различни фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във