Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Робинхуд" дава обяснения в Капитолия

Обществеността ще получи шанс да надникне в кухнята на мощната индустрия за търговия с фирмени акции. На 18 февруари пред комисията за финансови услуги на долната камара на Конгреса във Вашингтон застават  (макар и виртуално) ключовите участници в януарската борсова истерия на дребните инвеститори. Срещата трябва да започне в 19 ч. българско време и трябва да внесе яснота как ще процедират занапред регулаторните органи при търговски експлозии, провокирани от търговци  - аматьори. 

Поводът за изслушването

На първо място то е предизвикано от нарастващата от 2020-та насам мощ на непрофесионалните инвеститори, действащи на щатските фондови борси и улеснени от безплатни търговски приложения, от затворени борсови зали и в много случаи - от свободни налични средства. 

През януари тази нова сила показа потенциала си  -  дребните търговци започнаха да купуват целенасочено акциите на безличния търговец на видеоигри GameStop. Организирани в канала r/WallStreetBets на онлайн форума Reddit, те успяха да "изстрелят" нагоре цените на книжата и да принудят хеджинговите фондове, заложили на поевтиняването им, да закриват позициите си с огромни загуби. След кратката еуфория победителите се върнаха на земята - когато техните брокери, основно "Робинхуд", въведоха ограничения на новите положителни залози на GameStop и на други подбрани фирми. 

Мнозинството дребни търговци бяха вбесени от тези рестрикции, които възприеха като действия, насочени срещу успеха им. Възникналото напрежение накара американските политици от целия политически спектър да се задействат - те го направиха незабавно и насрочиха изслушване на 18 февруари на замесените в сътворения пазарен хаос.

Списъкът на свидетелите включва:

- главният изпълнителен директор на "Робинхуд" - Владимир Тенев;

- главният изпълнителен директор на Reddit - Стийв Хъфман;

- Гейбриъл Плоткин, чийто хеджингов фонд "Мелвин кепитъл мениджмънт" потърси спасителна финансова инжекция, след като дребните търговци го принудиха да закрие с огромна загуба залозите срещу GameStop;

- Кенет Грифин - главен изпълнителен директор на инвестиционната група "Ситадел", чието поделение за търговия на ценни книжа изпълнява клиентските заявки на "Робинхуд", и чийто хеджингов фонд участва в спасителната акция за "Мелвин";

- Кейт Патрик Гил - финансов анализатор и инвеститор, отколешен привърженик на GameStop и смятан за главен подстрекател на кампанията за покупката на фирмените акции чрез постовете си в Reddit, където се подвизава под псевдонима DeepFuikingValue, и в YouTube, където е познат като Roaring Kitty.

Защо "Робинхуд" и другите онлайн брокери ограничиха търговския оборот на акциите на GameStop и на веригата от киносалони AMC?

За "Робинхуд" това беше шанс за охлаждане на конспиративните теории на клиентите - от една страна. А от  друга -  да покаже, че спазва стриктно задълженията си към регулаторите. И двете основания са ключови за успеха на плановете му да регистрира собствените си акции на борсата. 

Компанията неколкократно е проверявана за различни противозаконни прояви и е във фокуса на вниманието на контролните органи по обвинения, че превръща инвестирането в игра. "Робинхуд" поддържа тезата, че е движеща сила за демократизиране на пазара. И че е ограничила търговията на клиентите си единствено заради поисканата от клиринговата му къща, управлявана от Depository Тrust and Clearing Corporation (DTCC), допълнителна парична гаранция за покриване на сделките. 

DTCC е един от стълбовете на стабилността на глобалния пазар. През миналата година корпорацията е обработила сделки с щатски акции за 2,150 трлн. щ. долара. Тя стои между купувача и продавача , и гарантира, че активите са прехвърлени законно от едната на другата страна - процес, който отнема два дни. А същевременно изисква от членовете си депозити, покриващи риска от неизпълнение на сделката.

Заради търговската истерия в края на януари претенциите на DTCC към играчите нарастват от 26 на 33.5 млрд. долара. Специално за "Робинхуд" увеличението е десетократно и брокерът трябва да намери за часове 3 млрд. долара, които  след съответния пазарлък са намалени на 700 млн. долара. 

По правило размерът на тези допълнителни покрития зависи от поведението и от "размаха на колебанията"  на активите, а не от статуса на брокера. Някои посредници дори твърдят, че знаят предварително точно колко ще им поиска авансово DTCC. "Робинхуд" обаче очевидно не е бил сред тях. Което наложи в кратки срокове да привлече 3.4 млрд. долара чрез две капиталови инжекции, за да премине през бурята.

В интерес на истината "Робинхуд" настоява отдавна за незабавна обработка на сделките, а не това да става в рамките на два дни и определя този период като "архаичен". DTCC пък обяснява, че разполага с технологии за изпълнение в същия ден, но самият сектор не е подготвен за това. 

Късите продажби ли са проблемът?

Тенев се е оплакал публично, че "не трябва да се позволява да се продават повече акции от съществуващите" - особеност, която свързва с двудневната обработка на сделките. В блоговете "Робинхуд" посочва, че "пазарните механизми зад късите продажби, отдаването на акции на кредит и обработката на сделките са сложни. И това води до усещането, че играта е опорочена, за да облагодетелства определени пазарни участници за сметка на другите". 

Ограничаването на "прекомерните къси продажби" може да помогне за стабилизирането на пазарите, смята брокерът. 

На практика обаче самият "Робинхуд" печели пари от отдаването на книжа назаем, особено за къси продажби. И позволява на инвеститорите да търгуват със сметки на кредит, по които клиентът осъществява част от сделките си със заемен капитал на брокера, без да дава предварително цялата сума. Противоречие, което Тенев със сигурност ще трябва да обясни.

Наясно ли са с рисковете при  тези ситуации неопитните инвеститори?

Някои потребители на Reddit спечелиха солидни суми от пазарната лудост, когато акциите на GameStop увеличиха с 1700% пазарната си оценка в периода  от 1 до 27 януари. Други обаче загубиха спестяванията си при последвалия ценови колапс на книжата и дори бяха принудени да вземат пари назаем, за да покрият залозите. 

Щатските законодатели със сигурност ще искат да разберат каква е отговорността на Хъфман и на Гил, и как те защитават дребните инвеститори.

Промени ли се завинаги стратегията на къси продажби?

На този въпрос вероятно ще отговаря Плоткин, или поне ще трябва да обясни каква полза има той от тази търговия, защо "Мелвин кепитъл" е допуснал толкова голяма грешка при залозите си и дали клиентите на Reddit са променили играта на изкусните спекуланти, инвестиращи срещу книжата на подбрани "линеещи"  фирми. Грифин също дължи обяснение за ролята на "Ситадел сикюритис" и по-специално как избягва потенциалния конфликт на интереси, когато изпълнява търговските поръчки на "Робинхуд", а хеджинговият фонд на компанията спасява в същия момент една от най-едрите жертви именно на клиентите на брокера. 

Констатациите на Комисията за ценни книжа и фондови борси

По данни на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, на 28 януари - ден след като пазарната лудост по акциите на GameStop достига маниакални измерения, се оказва, че над 1 млн. акции на фирмата за около 359 млн. долара не могат да бъдат доставени на този ден. Причините: липса на достатъчно пари на купувачите по сделките или недостатъчно книжа за изпълнение на търговските операции. На 26 януари не са могли да бъдат изпратени близо 2.1 млн. акции на GameStop по сключени сделки. На 29 януари, ден след като "Робинхуд" и други брокери започват да ограничават търговията на "горещите" книжа, липсата пада до 138 179 броя. 

Отчетът на американския финансов регулатор, който обхваща периода от 15 януари до края на миналия месец, е още една "улика" за нарушената пазарна ликвидност на акциите на GameStop. И за нещо още по-тревожно: все още недоказаната теория, че хеджинговите фондове участват в незаконната практика за покупка на несъществуващи (или ненаети предварително) активи. 

(Бел. ред. - за къси продажби се говори , когато инвеститор взема акции назаем, продава ги и след това се опитва да ги купи на по-ниска цена, за да реализира печалба от разликата). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във