Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Роберт Бош" расте и на пазара на е-велосипеди

Карането по нанагорнище с електрически велосипед вече става нещо приятно вместо изтощително

Пазарът на електрически велосипеди се разраства в цяла Европа. Тези превозни средства стават все по-популярни, тъй като този транспорт е по-достъпен, здравословен и екологичен алтернативен начин на придвижване. Много хора предпочитат до работното място да ползват помощта на мотора, за да пристигнат спокойни, че няма да са изпотени или изморени.

От друга страна, много хора използват електрически велосипед и на по-дълги дистанции и за по-дълги периоди от време. А препятствия като изкачвания, неравни терени, дълги дистанции, физическа форма и други не са пречка за колоездача с помощта на електрическия велосипед. Това превозно средство може да ви помогне да спортувате редовно и в ежедневието си.

Електрическите велосипеди могат да бъдат изключително полезни, ако трябва да убедите по-малко ентусиазиран партньор да се присъедини към колоездачното пътешествие.

Поради тази популярност на велосипеда на пазара навлизат нови пазарни участници, поради което търговията с части за електрически велосипеди също расте.

С оглед общоевропейското разширяване на бизнеса на електрически велосипеди и свързаното с него разширяване на дистрибуцията на едро, компаниите "Роберт Бош" ГмбХ и "Густав Магенвирт" ГмбХ енд Ко. КГ обявиха своето намерение да засилят сътрудничеството си. Те ще осъществят концентрация посредством създаване на съвместно предприятие, за което вече имат разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това ще стане чрез придобиване от "Роберт Бош" на 50% от командитните дялове в "МАГУРА Байк Партс" ГмбХ енд Ко. КГ и 50% от дружествените дялове в "МАГУРА" ГмбХ (в анализа ще бъдат наричани заедно МБП).

Съвместното предприятие ще оперира под името Магура Бош Партс енд Сървисис ГмбХ енд Ко КГ. То ще продължи да дистрибутира резервни части на продукти на марката Магура, компоненти на системи на електрически велосипеди на Бош, както и продукти на трети лица в индустрията по производство на велосипеди.

Търговската дейност на "Роберт Бош" ГмбХ е свързана с производство на системи за електрически велосипеди. Бош не извършва продажби на едро на специализирани търговци на велосипеди. Дружеството е активно в производство и продажба на системи и компоненти за електрически велосипеди и антиблокиращи системи (ABS) за  електрически велосипеди както на производители на оригинално оборудване (производители на електрически велосипеди), така и на независими търговци на едро.

Сферите на дейност на "Густав Магенвирт" ГмбХ енд Ко. КГ са "Composite" (технология на пластмасите), "Bike" (производство на хидравлични спирачни системи за велосипеди), "Powersports" (доставка на компоненти за мотоциклети) и "Controls" (компоненти за механични, електромеханични или хидравлични задействащи системи).

Другите две фирми, които участват в сделката - "МАГУРА Байк Партс" и "МАГУРА" ГмбХ, извършват търговия с резервни части и предоставят гаранционни и сервизни услуги на/за специализирани търговци на велосипеди, електрически велосипеди, мотоциклети и леки превозни средства.

Към момента Бош и Магура доставят на "МБП" различни неконкурентни продукти. В своя отдел за електрически велосипеди, Бош развива и произвежда системи за електрически велосипеди (съдържащи задвижващо устройство, батерия, зарядно устройство и бордови компютър). А МБП понастоящем е основният доставчик на едро на Бош за продажбата на системи и компоненти за електрически велосипеди в Германия и други европейски страни. Дружеството МБП реализира голямата част от оборота си чрез продажбата на системи и компоненти за електрически велосипеди на Бош през миналата година. Друга част от приходите му се постигат чрез продажбата на продуктите на Магура и чрез продажбата на продукти на други фирми.

Операцията ще окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната: за продажба на резервни части на специализирани търговци на велосипеди и производство и продажба на системи и компоненти за електрически велосипеди и Антиблокиращи системи (ABS) за електрически велосипеди на незавиими търговци на едро.

Географските пазари се определят като национални, предвид практиката на Комисията при оценка на пазари за продажба на едро на резервни части за моторни превозни средства, която е и в съответствие с практиката на Европейската комисия. Производството и продажбата на системи и компоненти за електрически велосипеди и на антиблокиращи системи за електрически велосипеди на независими търговци на едро представлява нов и развиващ се пазар, който е национален по обхват, тъй като търговците на едро обичайно се снабдяват от местни доставчици, предвид транспортните разходи, цялостната логистика, комуникация и други.

На територията на страната Бош и Магура не са активни на пазара за продажба на резервни части на специализирани търговци на велосипеди, а МБП има незначителни продажби. Уведомителят не разполага с официална статистика относно този пазар в България, но счита, че на база минималните продажби, извършени от МБП, неговият пазарен дял в страната е под 1%.

По отношение производството и продажбата на системи и компоненти за електрически велосипеди и антиблокиращи системи за електрически велосипеди – Бош не доставя към търговци на едро в България.

Така че при тази сделка няма пазари върху които тя да окаже въздействие и съответно не би увредила или ограничила конкуренцията у нас.  

Група "Бош" е в България от 1993 г. и има 220 служители и три дружества - "Роберт Бош" ЕООД, "БСХ Домакински уреди България" ЕООД и "Бош Софтуер Иновейшънс" ЕООД. През миналата година Групата реализира оборот в България на стойност 104 млн. евро. Централата на "Бош" е в София, където се помещават направленията "Автомобилно оборудване", "Електроинструменти", "Термотехника и Сградни технологии" (преди: "Системи за сигурност"). В София е позиционирано и дружеството "БСХ Домакински уреди България" ЕООД, което е активен участник на пазара за домакински уреди. През 2015 г. присъствието на "Бош" в България бе значително разширено чрез придобиването на софтуерната компания ProSyst, която междувременно се сля изцяло с Bosch Software Innovations.

През тази година "Бош" откри "Инженеринг Център" в София, където близо 200 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във