Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рискът отново обсеби пазарите

‎Еврото пропадна в началото на седмицата до най-ниската си за последните повече от 16 месеца цена към щатския долар - отглас от очертаващата се ескалация на бюджетната битка между Брюксел и Рим. Британският паунд също поевтиня драстично заради засилващия се натиск върху английския премиер Тереза Мей да се откаже от предлагания план за развод с Европейския съюз. Валутни анализатори посочват, че всяка от двете европейски валути са загубили по повече от 4% към зелените пари от началото на 2018-а. И че продължаващата вече 40 дни корелация между цените на еврото и на паунда се засилва, като в момента вече е 0.80 - с други думи двете парични единици се движат почти рамо до рамо. 

Единната европейска валута се понижи в опасна близост до 1.12 щ. долара, което изостри вниманието на валутните експерти към техническото ниво на подкрепа от 1.1187 щ. долара, а то би трябвало да удържи на доларовите атаки. По официални данни хеджинговите фондове и други едри спекуланти са увеличили броя на късите си позиции в евро с 14181 контракта през седмицата, приключила на 6 ноември - до общо 46843 броя. Влияние върху срива на европейските пари оказа и изпълнението на поръчки за ограничаване на загубите, поставени от валутните дилъри в близост до 1.13 долара за едно евро. По-добрите от очакваните данни за индустриалните поръчки в Италия обаче леко охладиха страстите и върнаха единната европейска валута към котировката от 1.13 долара.

Очакванията са слабото представяне на еврото да продължи на фона на упорството на италианския премиер Матео Салвини да запази бюджетното си предложение и на заплахата му да блокира бюджетните решения на ЕС и други политики, ако партньорите му от еврозоната продължат да демонстрират неуважение към Рим.

Не по-маловажна е заплахата от охлаждане на икономическия подем на общността след като Берлин обяви 0.2% спад на БВП през третото тримесечие в сравнение с второто - двойно повече от очакваното понижение с 0.1% и най-резкият срив на показателя от началото на 2015-а. Макар че слабите данни се отдават най-вече на новите тестове за вредните емисии, отделяни от разстроения пазар на германски автомобили (германската асоциация на производителите на коли VDA отчете 24% срив на септемврийското производство на годишна база), те будят опасения, че растежът на еврорегиона е в опасност. Холандският подем също се е забавил до 0.2% през третото тримесечие, колкото е бил и за целия блок на еврото.

Стратези на "Голдмън Сакс" предупреждават, че тази конфигурация може да принуди паричните стратези на Европейската централна банка да забавят началото на възходящия лихвен цикъл, ако икономическото охлаждане се окаже по-дълбоко от прогнозите. Главния икономист на ЕЦБ - Петер Прает, коментира, че забавянето на стопанския подем на еврозоната следва охлаждането на растежа в глобален аспект, но вътрешното потребление в блока остава "силно", а индикаторите за доверие в стопанската перспектива на общността са положителни.

Плъзна и мълва, че ЕЦБ обмисля да разшири обхвата на целевите пакети от мерки, предназначени да подкрепят банките от еврорегиона, включително използването на определени по-дългосрочни рефинансиращи операции, които могат да застрашат перспективата за нормализиране на лихвените проценти в общността. 

Или, както обобщават  анализатори на "Комерцбанк" и на "Сосиете женерал", "все още липсват положителни данни за еврото, които да обърнат посоката на движение". Особено в сравнение със силните показатели на щатското стопанство и с очакванията Федералният резерв да увеличи за 25-и път лихвените проценти отвъд Атлантика през декември. И макар че доста валутни стратези очакват зелените пари да възобновят спада си през 2019-а, те не съветват инвеститорите да се впускат в доларови продажби.

Специалисти на "Креди агрикол" прогнозират, че щатската валута ще е най-силна към конкурентите си с най-тесни връзки с Китай, каквито са австралийският и новозеландският долар. Те съзират низходящ обрат на зелените пари в края на първото тримесечие на 2019-а с повишението на политическия риск около правителствените разходи на Белия дом. Очакват и пауза във възходящия лихвен цикъл на Щатите в средата на идната година, когато могат да започнат и лихвените увеличения на ЕЦБ. Предвижданията на банкерите от "Креди агрикол" са за 1.26 щ. долара за едно евро (при 1.13 долара в следобедната европейска търговия на 14 ноември) в края на 2019-а и под 104 йени за един долар (срещу почти 114 йени на 14 ноември).

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и в първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2682.6 млн. евро (5246.6 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.6% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във