Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рисковите апетити в еврозоната растат

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Намаляването на пазарната динамика в глобален аспект все още влияе върху международните пазари на държавни дългове. През изминалата седмица се затвърди трендът на ръст на доходностите, подкрепен и от търсенето на по-рискови инвестиции, макар че темпото беше по-бавно.

Пазарите в САЩ се оказаха най-волатилни, но поредната порция политически трусове, свързани с администрацията на Тръмп, не доведе до сериозно търсене на отличаващите се със сигурност трежърита. Скандалите, породени от предположенията за обвързаност на президента с Русия, провокирали уволнението на директора на ФБР, доведоха до сериозно поевтиняване на щатския долар, а пазарите на трежърита не се превърнаха в убежище. Точно обратното - доходността по десетгодишните американски ДЦК отбеляза седмичен ръст от 5.4 базисни точки до 2.284 на сто. Очакванията на фючърсните пазари показват поне 80% вероятност за поредно повишение на основната лихва на срещата на Фед през юни и публикуваният през седмицата протокол от последното събрание на монетарния орган като че ли засили тези предвиждания. В същото време членовете на паричния борд на Фед остават донякъде притеснени от ниските равнища на инфлация и от възможното забавяне на икономическия растеж, които според тях не са напълно преодолени.

В същото време и рисковите апетити в еврозоната продължават да нарастват след френските избори. Доходностите по немските бундове запазиха тенденцията към повишение, като в десетгодишния матуритет достигнаха 0.401% при седмичен ръст от 5.9 базисни точки. Сходните по матуритет френски ДЦК видяха нарастване на доходностите от 3.6 базисни точки до 0.834% през седмицата.

Периферията на еврозоната се оказа най-печелившият сегмент от намаляващата волатилност. След като тежестта от поредната порция преговори за гръцката спасителна програма бе преодоляна, дълговете на тези страни се оказаха печеливши за инвеститорите. Доходността по италианските десетгодишни облигации отбеляза минимално изменение от  минус 0.9 базисни точки  до 2.131% и това бе един от твърде малкото спадове през седмицата. Испанските ДЦК със сходен срок до падежа си пък се търгуваха при доход от 1.598%, почти без изменение спрямо предната седмица.

Във Великобритания всички погледи са насочени към предстоящите предсрочни парламентарни избори в началото на юни. Все повече анализатори показват убеденост, че резистентността на британската икономика след БРЕКСИТ започва да се пропуква, като най-лошото - може би, тепърва предстои. Това прави джилтовете търсено убежище и на фона на глобалните нараствания на доходностите десетгодишните британски ДЦК приключиха седмицата при равнища от 1.071% и ръст от едва 1.4 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във