Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рискове надничат от преспите в Давос

Джъстин Трюдо
S 250 3920d012 445d 4f1e b0b8 f3e1b02ed8e2

Близо 3000 корпоративни мениджъри, правителствени лидери и знаменитости дискутират тазгодишната тема на икономическия форум в Давос "Създаване на споделено бъдеще в един разединен свят". В много отношения 48-а световна среща, открита на 23 януари, не е по-различна от предишните - почти едноседмична възможност за най-богатите и могъщите в света да си побъбрят и да обменят велики идеи.

Екстремните промени на климата се определят за втора поредна година като най-големия световен риск. Следват природните бедствия, соче тазгодишното проучване на организаторите. Очевидно оценките им са верни, защото алпийският курорт посрещна гостите си с невиждан от половин век триметров сняг, който затруднява малката армия от 4 хил. швейцарски военни и хиляда полицаи, охраняващи събитието. Суровото време бе използвано като претекст за забрана на протестите в градчето. Което не попречи на хиляди хора да демонстрират на 23 януари във финансовата столица на Швейцария - Цюрих, против Световния икономически форум и в частност срещу присъствието на щатския президент Доналд Тръмп на него. Професорът по икономика в Харвардския университет Кенет Рогоф пък каза, че ако Тръмп не бъде включен в списъка със световни рискове, той няма да е пълен.

 

Всъщност най-голямата изненада на тазгодишното събиране е именно участието на Тръмп - първото от 2000-а насам на действащ стопанин на Белия дом. Просто защото тезата му "Америка на първо място" не се връзва с философията за глобализация, която прокламира организацията. Екипът на Тръмп обаче не смята Давос за убежище на глобалисти, а за запазена територия за всеки, който е някой. Приближените до щатския президент посочват, че дори руските комунисти не са имали нищо против, когато техният лидер Генади Зюганов е бил на срещата в Давос през 1996-а. Пък и Тръмп в никакъв случай не би искал да отстъпи централното място в шоуто, което миналата година му бе отмъкнато от китайския президент Си Дзинпин, защитил горещо свободната търговия.

 

Другата изненада е, че като следствие от разрастването на движението "Аз също", помело "Холивуд", медийния бранш и Конгреса, проблемите със сексуалните посегателства и неравенствата по полов признак ще се обсъждат на специални заседания и в кулоарите на Давос. И като реверанс към нежния пол за първи път в историята на форума всичките седем съпредседатели на събитието са жени.

Тазгодишният форум в Давос бе открит от индийския премиер Нарендра Моди, който предупреди, че "силите на протекционизма надигат глави срещу глобализацията", без да споменава имена.

А младият лидер на Канада Джъстин Трюдо изпрати силно послание към свръхбогатите със съобщението, че страната му няма да сваля данъците и да засилва регулациите, за да се конкурира с Белия дом. Той призова корпоративните величия да поставят работниците преди печалбите и да направят решителни стъпки за повишаване на ролята на жените на работното място и за преследване на сексуалните посегателства.

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против популизма и за общ европейски подход и решения в повече области от обществения и политическия живот.

А председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който трябваше да присъства за първи път на форума и да произнесе реч на 25 януари за силата на ЕС, отмени пътуването си заради стомашен грип.

Но пък най-добрият му приятел - българският премиер Бойко Борисов, отиде с делегация в Давос, за да обясни на участниците във форума как съединението прави силата.

 

 


Давос в дати и цифри


 

Световният икономически форум води началото си от далечната 1971-а, когато икономистът Клаус Шваб основава Европейския управленски форум. Тази година професор Шваб ще празнува своя 80-ти рожден ден. 

Първото официално съвещание на независимата международна организация е през 1972-а в швейцарския ски курорт Давос и в него вземат участие близо 450 души.

Китай изпраща първата си делегация на форума през 1973-а.

През 1987-а организацията е преименувана на Световен икономически форум. През същата година на него присъства и първата съветска делегация.

През 1990-а лидерите на Източна и Западна Германия се срещат в Давос, а на 3 октомври същата година двете държави се обединяват след 40-годишно изкуствено разделение.

През 1992-а покойният лидер на Южноафриканската република Нелсън Мандела и тогавашният президент на страната Фредерик Вилем де Клерк водят официални разговори в Давос за края на апартейда, настъпил на 27 април 1994-а с провеждането на първите свободни избори.

През 1998-а приходите на Световния икономически форум достигат 35 млн. щ. долара, като 23 млн. от тях са похарчени за откриването на централата на организацията на брега на Женевското езеро.

През 2000-а постъпленията във форума са 38 млн. щ. долара, а Бил Клинтън е първият действащ американски президент, взел участие в събитието.

През 2002-ра приходите на организацията достигат 44 млн. долара, а тогавашното й годишно съвещание се провежда в Ню Йорк като отговор на терористичните атаки от 11 септември 2001-а.

През 2009-а в хазната на организацията влизат 124 млн. щ. долара, а Реджеп Таип Ердоган - по онова време премиер на Турция, подлага на унищожителна критика израелския премиер Шимон Перес за израелската операция "Разтопено олово" в ивицата Газа. 

През 2014-а Световният икономически форум разполага с 220 млн. щ. долара, като почти половината от тях идват от  партньорството на организаторите с големите мултинационални корпорации.

През 2017-а приходите на Световния икономически форум са 283 млн. щ. долара, а Си Дзинпин е първият действащ китайски президент, уважил съвещанието, редом с още над 2500 участници.

 

На тазгодишния форум Пекин изпраща над 110 политици, бизнес лидери и други официални представители - доста над миналогодишните 84 участници, да не говорим за около трийсетината представители преди едно десетилетие. Въпреки това Китай не може да се мери с американската делегация от над 800 души, предвождана лично от щатския президент Доналд Тръмп. Все пак обаче през последните десет години се наблюдава относителен завой в участието на Запада и на Изтока на събитието в Давос.

Ръстът на китайските представители през 2018-а е 283% спрямо 2008-а, на индийските - 83%, а на руските - 57 процента. За сравнение, през тази година Япония е изпратила в Давос 53% повече делегати, отколкото през 2008-а, САЩ - 19%, Франция - 2%, а Великобритания и Германия са намалили представителите си с по 6% всяка. 

Редом с тълпата президенти, премиери и монарси, поканени в Давос, курортът привлича и десетки от най-богатите и най-могъщи хора на планетата. Според последните налични официални данни от 2016-а и 2017-а общият размер на годишните им приходи над 300 млн. щ. долара, от които 245 млн. долара са спечелили представителите на Щатите, 22 млн. долара  на Холандия, 17 млн. долара  на Швейцария, 11 млн. долара  на Великобритания, по 8 млн. долара - на Франция и на Финландия, 3 млн. долара на Япония и 2 млн. долара  на Южна Корея.

 

 


Звезден прах и купони


По традиция, на тазгодишния Световен икономически форум за 24-и път бяха връчени "Кристалните награди" на артисти и певци, които най-успешно са представили "духа на Давос". Те са част от общността от 40 лидери в областта на културата, "създаващи общо бъдеще в един разделен свят". Награди получиха австралийската актриса Кейт Бланшет, английският певец сър Елтън Джон и един от най-известните артисти и продуценти на "Боливуд" - Шах Рук Хан, които ги наредиха до колегите им Анджелина Джоли, Чарлийз Терон и Мат Деймън. Церемонията по награждаването се проведе на 22 януари - в навечерието на откриването на форума. 

Госпожа Бланшет бе отличена за водещата й роля за осветляването и осъзнаването на мащабите и сериозността на кризата с бежанците. Сър Елтън получи награда за успешната си битка за превенция и лечение на ХИВ-позитивните и заразените с вируса на СПИН. През 1992-ра един от най-успешните солови изпълнителни в света основа фондацията Elton John AIDS, която до наши дни е събрала над 400 млн. щ. долара за програми за предпазване от заразата, лечение и защита. По думите на сър Елтън "днес 20 млн. души от целия свят са на животоспасяващо лечение от спин". Този резултат го обнадеждава, че битката с болестта ще бъде спечелена до 2030-а. Индийският актьор Шах Хан пък е основател на фондацията с идеална цел Meer Foundation, която осигурява подкрепа на жени - жертви на атаки с киселина, лечение на раните им от изгаряния и правна помощ.

Бизнесът в Давос пък реши да припечели от наплива на политически и икономически величия и да предаде (срещу солидна рента) ключовете на магазините по главната улица на мултинационалните конгломерати. По традиция те превръщат бутиците за обувки и сладкарниците в клубове и места за коктейли в седмицата на форума.

Тази година пекарната и кафенето Schneider's са наети от индийската делегация. Обзавеждането е прибрано, а 95-членният персонал се грижи за храната и обслужването на гостите.

В съседната сграда е "Руската къща", която за четвърта поредна година ще се грижи за руските участници във форума. На едно от обсъжданията изказване има руският министър на енергетиката Александър Новак.

Буквално на няколко крачки от руснаците M&G Investments ще са домакини на вечер на джазови изпълнения на живо, напитки и канапета. Компанията от Бруклин ConsenSys, която разработва приложения на blockchain, пък открива "Ефирен салон".

Дебют на "стъргалото" в Давос прави "Украинската къща", наела магазина за обувки Timberland. Помещението е ангажирано още миналото лято и в него, с надеждата да привлекат вниманието на инвеститорите, ще се появят украинския президент Петро Порошенко и кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Витали Кличко. Украинците ще рекламират националната си кухня с борш и голубци (зелеви рулца, пълнени с месо и ориз), приготвени от украинска компания за кетъринг. Вино, коняк, водка и шоколад ще осигурят компании от Лвов.

Университетът от Чикаго, съвместно с възпитаника си - главен изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатя Надела,  приема гости в петзвездния хотел "Щайгенбергер грандхотел Белведере". А бизнес университетът INSEAD е наел музеят "Кирхнер". Всяка година галерията, излагаща творби на германски експресионисти, открива кухня в сутерена си, а библиотеката и помещенията за срещи трансформира в гостни с канапета и лампи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във