Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рим компрометира еврото

Словесната война на италианските политици срещу фискалната дисциплина на еврозоната свали еврото до 1.1507 щ. долара на 2 октомври - най-слабата му стойност от 21 август насам. Единната европейска валута се понижи и към спасителните убежища - японска йена (130.08 йени за едно евро) и швейцарски франк (1.1317 франка за евро), докато зелените пари подновиха подема си. 

Главният виновник за недоверието на инвеститорите към  единната европейска валута бе видният евроскептик Клаудио Борги - шеф на бюджетната комисия на Долната камара на италианския парламент, който заяви, че еврото "не е достатъчно", за да реши фискалните проблеми на блока. Коментарите на Борги се появиха точно в момент, когато  цените на италианските активи се колебаеха силно в резултат на опасенията на световната инвестиционна общност заради  предложения от коалиционното правителство бюджетен дефицит в размер на 2.4% от БВП през 2019-а. Плановете на политиците и администраторите в Рим да стимулират потреблението, за да изпълнят предизборните си обещания, провокираха спекулации дали и доколко ще е възможно да се обслужва дълговото бреме на страната и направиха препратка към отшумяващата, но все още неприключила гръцка драма.

Италианският премиер Джузепе Конте побърза да омаловажи забележките на Борги, като ги квалифицира  като "лично мнение", а самият парламентарист увери, че Италия няма намерение да напуска еврото, докато това правителство е на власт - въпреки "персоналното му убеждение". Същевременно Борги подкрепи целевия дефицит, като посочи, че той "не е революционно решение", а страната му "не е Венецуела". Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо, който обвини официални представители на Европейския съюз, че са разтревожили умишлено финансовите пазари с негативните си коментари за италианските бюджетни планове, също потвърди, че няма да промени целевите дефицити.

Бюджетните тревоги се  поразсеяха ден по-късно от репортаж във вестник "Кориере дела серра", чиято достоверност потвърдиха  по-късно за "Ройтерс" и  правителствени източници, че бюджетният дефицит ще намалее до 2.2% от БВП през 2020-а и до 2% през 2021-ва. А еврото междувременно се изкачи до 1.1594 щ. долара и до 1.1422 шв. франка. Впоследствие обаче оптимизмът помръкна и котировките се върнаха до 1.1540 долара и 1.1414 шв. франка в късната следобедна европейска търговия на 3 октомври.

На фона на тези вълнения интерес предизвика поведението на швейцарската валута, която въпреки статуса си на убежище при кризи, не поскъпна кой знае колко към еврото. Аномалията, според валутни анализатори на "Бенк ъф Америка Мерил Линч", се дължи на растящите тревоги около продължаващия импас в преговорите между Брюксел и Берн за оформяне и опростяване на сложните отношения, породени от двустранни споразумения. Франкът "докосна" ниво от 1.1429 за едно евро в началото на седмицата - най-слабата му стойност за последния месец, въпреки ескалиращото напрежение около Италия.

Отвъд Атлантика щатската валута печели позиции, подкрепяна от силното местно стопанство и от очакванията Федералният резерв да продължи цикъла на лихвени увеличения заради по-мощния ръст на цените и на заплатите.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2543 млрд. евро (4974 млрд. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.25% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във