Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Риксбанк" приключи първата фаза на пилотен проект за дигитална крона

Шведите разбраха, че трябва да бързат бавно и да не държат да са непременно пионери в създаването на дигитална валута на централната си банка. 

"Риксбанк" публикува резултатите от първата фаза на започналия в края на 2019-а пилотен проект за въвеждане на цифрови пари, базиран на технологията на R3 Corda blockchain. И откри някои критични моменти, които трябва да се решат преди жителите на Стокхолм да могат да купуват кафе и закуски с електронната "е-крона". 

Това е най-напредналото проучване за очертаващата се безкешова епоха, осъществено от голяма западна икономика. В него се посочва, че бързината, с която изчезва кеша, поставя "потенциални проблеми", с които дигиталната парична единица, контролирана от централна банка, трябва да се справи. 

"Риксбанк" е симулирала ключови аспекти на потенциална система за цифрова валута на централна банка, включително предлагане на ликвидност чрез банковата система за сетълмънт RIX и мрежа от членове, изпълняващи ролята на дистрибутори на е-крони. Централните банкери са симулирали също участници в системата, крайни потребители и инструменти за плащания като мобилни приложения. 

"Тестовете са проведени в ограничени условия и капацитетът на новата технология да управлява дребни плащания в големи обеми изискват по-нататъшни проучвания и опити", отбелязват авторите на доклада. "Риксбанк" отбелязва и някои предизвикателства по отношение на личните данни и подчертава, че информацията, съдържаща се в транзакциите в е-крони трябва да бъде защитена в съответствие със законодателството на банковата тайна и да не се разкриват персонални данни. 

Задачата е мащабна и "Риксбанк" - най-старата централна банка в света - непрекъснато удължава срока на разработката. След като предположиха първоначално, че ще са готови да придвижат дигиталната "е-крона" до 2018-а, сега шведските централни банкери твърдят, че пилотният им проект няма да приключи преди началото на 2022-а и дори си дават отсрочка до края на 2026-а. 

Митра Зундберг, която оглавява звеното, управляващо проекта от Стокхолм, смята, че е важно да не се спират на технология преди да се изясни категорично какво точно трябва да прави дигиталната валута. Засега "Риксбанк" е убедена, че тя не трябва да заменя парите в наличност. И, каквото и да се получи, ако проектът продължи напред, тя вероятно ще изисква нова правна рамка преди да влезе в употреба. 

Междувременно, кешът под формата на банкноти и монети бавно, но сигурно напуска най-голямото скандинавско стопанство. През миналата година шведите са използвали най-рядко банкноти и монети в сравнение с жителите в седем други утвърдени пазари като процент от общия брой на транзакциите, по данни на "Макинзи". 

Не всеки обаче смята отказът от налични за пусков фактор на проект за цифрова валута. В съседна Норвегия, например - друго на практика безкешово общество, централната банка не вижда "акутна необходимост" да въведе дигитални пари. 

Зундберг посочва, че в пилотния проект за шведската е-крона все още не са изследвани нежелателните последствия върху паричната политика от подобна трансформация.

Тя и екипът й са "обследвали техническите възможности за начисляване на лихва". И са установили, че е възможно да се въвеждат лихвени проценти на дигиталните валути на централните банки, независимо дали те са по сметки или в монети. 

Засега "Риксбанк" се е насочила към двустепенен модел за емитиране и замяна на цифровата валута на централната банка. При подобна рамка т. нар. участници като банки или фирми за разплащания ще имат директен контакт с крайния потребител, обяснява Микаел Линдгрен - мениджър на техническия проект в "Риксбанк". 

Шведските централни банкери обявиха, че ще продължат договора си със счетоводния гигант Accenture като технически доставчик за продължаване на тестовете на електронната крона. Акцентът във втората фаза ще включва потенциалните дистрибутори на цифровата валута, ролята й при дребните разплащания, както и методите за съхранение. Бъдещият етап ще тества и офлайн функционалността на е-кроната и интеграцията й със съществуващите терминали за продажби. 

В крайна сметка, политиците, а не централните банкери ще решават как да изглеждат бъдещите щведски пари. Законодателите пък ще отсъдят дали информацията, получена чрез пилотния проект, ще ги убеди, че електронната крона е необходима и под каква форма да е тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във