Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рияд стимулира петролните котировки

Цените на суровия петрол се повишиха за седми пореден ден. Това стана на 12 април и бе най-дългият подем от декември 2016-а насам. Той се дължи на увереността на инвеститорите, че Саудитска Арабия ще подкрепи удължаването на договорения шестмесечен период, в който ще се редуцира добивът на черно злато. Страната е намалила производството на суров петрол през март под 10 млн. барела на ден - най-ниските количества от януари досега. Очакванията са ограниченията да останат в сила и през второто полугодие на 2017-а, за да се стимулира ръстът на петролните котировки. Публична подкрепа за удължаване на "ограничителния" режим на добива декларираха и други производители на горивото, включително и Кувейт. Все пак окончателното решение ще зависи и от становището на останалите членове на картела, по-специално Иран и Ирак, както и на Русия, която не членува в организацията. Следващото съвещание на ОПЕК ще се проведе на 25 май във Виена.

Според последните официални правителствени данни от 12 април складовите петролни запаси на американците са намалели с 2.17 млн. барела - до 533.4 млн. барела, през миналата седмица. Производството на черно злато в Щатите през същия период пък е нараснало с 36 хил. барела на ден - до общо 9.24 млн. барела, което е най-голямото количество от януари 2016-а насам.

Новините отвъд Атлантика повлияха слабо на цените на горивото. След 56.49 щ. долара за барел тип "Брент" с доставка през юни в сутрешната търговия в Лондон на 12 април котировките се понижиха до 56.05 долара за барел в късния следобед. Американският сорт WTI с доставка през май пък поевтиня от 53.64 на 53.29 щ. долара за барел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във