Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рияд ще наводни пазарите с петрол

Саудитска Арабия обяви втората фаза на войната за цените на петрола на 10 март с обещанието да започне да доставя на пазара рекордните 12.3 млн. барела черно злато на ден от 1 април. Увеличението на предлагането, което е с 25% над изпомпаните през февруари количества от около 9.7 млн. барела на ден, надхвърля максималния устойчив капацитет на саудитския петролен гигант "Арамко". Това навежда на мисълта, че кралството може да посегне и на стратегическите си резерви, за да натисне колкото е възможно по-надолу цените на суровината като наводни пазара с петрол. Това е последната маневра от избухналия в края на миналата седмица сериозен конфликт между Москва и Рияд, свалил цената на черното злато с повече от 30 процента на 9 март. Ден по-късно петролните котировки започнаха да се възстановяват и компенсираха една трета от загубеното.

Русия отговори на враждебните действия на Саудитска Арабия в рамките на минути. Руският енергиен министър Александър Новак обяви, че страната му има възможност да увеличи дневното си производство с 500 хил. барела, което означава рекордните 11.8 млн. барела на ден.

Оттук нататък всяка страна ще трябва да оцени възможностите си да продължи войната.

Саудитска Арабия има по-големи способности за офанзива благодарение на неизползван капацитет от 2 млн. барела на ден. Кралството може да ползва и стратегическите си резерви, за да увеличи предлагането за кратък период от време, твърдят запознати с фактите източници. Освен това Рияд разполага и със складове близо до Ротердам, Окинава и египетското пристанище Сиди Керир.

Русия няма подобна мрежа, но пък има предимство в защитата. Кремъл може да ползва средства от държавния си фонд, в който има 150 млрд. щ. долара, за да компенсира спада на бюджетните постъпления от износ на петрол и да подкрепи рублата. Тези парични резерви са достатъчни, за да покрият загубени приходи за "шест до десет години" при цени на петрола между 25 и 30 щ. долара за барел, твърди руското министерство на финансите. 

Ако цената на петрола сорт "Брент" се задържи 35 щ. долара за барел без никакви корекции на саудитските разходи, кралството ще натрупа дефицит в размер на 15% от БВП за 2020-а, а нетните чуждестранни резерви на страната ще се изчерпят в рамките на около пет години, освен ако не се използват други източници на финансиране, по сметки на "Абу Даби къмършъл бенк".

"Банк России" също подготвя защитни мерки срещу бъдещи пазарни трусове, включително и продажба на чуждестранна валута в подкрепа на рублата. В допълнение към загубените 10% от пазарната си оценка от началото на годината до края на миналата седмица, руската парична единица поевтиня с нови 4.7% по време на предобедната си търговия в Москва на 10 март когато регионалните пазари подновиха работата си след официалния неработен 9 март. Решението на централните банкери да започнат отрано продажби на чуждестранна валута цели да се постигне "по-висока предвидимост на акциите на паричните власти и по-ниска амплитуда на колебанията на финансовите пазари заради значителните промени в световната търговия на черно злато".

Руското финансово министерство обяви още на 9 март, че ще започне да продава чуждестранна валута, ако петролните котировки паднат и се задържат под 42.40 щ. долара за барел - заложеното по закон фискално равнище за стабилизиране на рублата. Подобни покупки обаче не би трябвало да стартират преди началото на април, поради което "Банк России" пуска незабавно на пазара средства от собствените си резерви и е готова да използва и допълнителни инструменти в подкрепа на финансовата стабилност. До 10 март руските централни банкери купуваха редовно чуждестранна валута от името и за сметка на финансовото министерство за държавния фонд на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във