Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рияд се загрижи за бедните

Правителството на Саудитска Арабия планира да повиши през януари 2018-а цените на бензина в страната, както и на горивото за частни самолети. Това е част от програмата за постепенното елиминиране на енергийните субсидии за поданиците на кралството, което се е заело с амбициозната задача да преструктурира националното стопанство и да балансира бюджета, твърдят запознати с правителствената стратегия.

Цените на бензина трябва да нараснат с около 80%, докато тези на самолетното гориво ще се изравнят с международните отведнъж. Бензинът, дизелът, керосинът и тежките горива ще поскъпват постепенно и ще достигнат задграничните равнища най-рано през 2023-а и най-вероятно до 2025-а. Цените на електричеството няма да се повишават директно, а постепенно, успоредно с другите енергийни разходи, посочват добре информираните източници. 

Новият план на саудитския кабинет е по-бавен вариант на програмата за премахване на субсидиите заради старанието на Рияд да компенсира влиянието на тези мерки върху борещата се да се върне към подем икономика на страната. Официалните власти "подстригаха" субсидиите за първи път през декември 2015-а, след продължили с години спорове в хода на срива на петролните котировки. Преди време те обещаха да ги премахнат напълно до 2020-а като част от "Визия 2030" на престолонаследника - принц Мохамед бен Салман, за "след-нефтената" епоха.

Най-големият  износител на черно злато в света се бори да се настрои към ниските петролни цени и към редуцирането на разходите  и цели понижение на бюджетния дефицит, достигнал почти 15% от БВП през 2015-а. През първите две тримесечия на тази година пък стопанството на страната се свива. Официалните власти няма да бързат да балансират бюджета до 2019-а, за да не навредят на растежа. Те обаче се отказаха от ненужните проекти и планират да въведат ДДС.

За да облекчи  тежестта от реформирането на стопанството, Рияд ще започне на 21 декември да подпомага с пари в брой семействата с ниски и със средни доходи, "ударени" от правителствените мерки за икономии. Плащанията по т. нар. "Сметка на гражданите" ще се преразглеждат всяко тримесечие, съобщи на 12 декември кабинетът в официално изявление, разпространено от Агенцията по печата на Саудитска Арабия. Паричните трансфери "тръгват" непосредствено преди поредния кръг на  съкращаване на енергийните субсидии.

Засега петролните цени "държат фронта". В следобедната европейска търговия на 13 декември фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през февруари 2018-а се котираха за 63.70 щ. долара за барел. А американският лек суров петрол WTI с доставка през януари - за 57.44 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във