Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рияд освобождава послушните

Принц Митеб бен Абдуллах

Принц Митеб бен Абдуллах - един от най-високопоставените членове на саудитското кралско семейство, напусна петзвездния си "затвор" в хотел "Риц-Карлтън". Той бе един от близо  200 задържани за корупция богати и влиятелни хора в Саудитска Арабия. Принц Митеб, който до 4 ноември оглавяваше могъщата Национална гвардия на кралството, е бил освободен на 28 ноември срещу равностойността на над 1 млрд. щ. долара.  Още поне трима други заподозрени са сключили извънсъдебни споразумения, за да откупят свободата си. Държавното обвинение продължава със съдебното преследване на поне петима други обвиняеми. Прокуратурата има абсолютни правомощия за разследването, включително и дали да приеме, или да отхвърли предложение за извънсъдебно споразумение и дали да заведе дело срещу някой заподозрян.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия - принц Мохамед бен Салман, обяви, че мнозинството задържани са се съгласили да върнат част от незаконно придобитото си богатство в замяна на свободата си. Рияд се надява да получи до 100 млрд. щ. долара от извънсъдебните споразумения.

Главният прокурор на кралството - Шейх Сауд ал Моджеб, твърди, че на заподозрените е осигурена правна защита. Канцеларията му обаче все още не е публикувала  подробности за обвиненията. А властите не са позволили достъп до задържаните и до техните адвокати, което затруднява безпристрастната и независима оценка на казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във