Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рияд иска да използва китайски юани в петролни сделки

Китайският юан поскъпна след разпространената от "Дау Джонс" новина, че Саудитска Арабия е в активен диалог с Пекин за остойностяване на някои петролни продажби за страната в китайската валута. Доколко сериозни и напреднали са намеренията този път предстои да се види като се има предвид, че за оценявани в юани петролни контракти се говори на приливи и отливи от шест години. През 2022-а обаче преговорите се ускориха, защото Рияд става все по-недоволен от поетите преди десетилетия ангажименти на Вашингтон да защитава кралството, твърди "Дау Джонс", като се позовава на добре запознати с въпроса лица. 

Офшорният китайски юан получи подкрепа от съобщението за разговорите и се повиши до грубо 6.35 за един щатски долар на 16 март. През последните няколко дни китайската валута попадна под огромен натиск заради масовите продажби на акциите на местните компании и загуби над 1.1% от пазарната си оценка към зелените пари. Експертите по технически анализ посочват котировката 6.4116 юана за долар като ключово ниво на подкрепа в краткосрочен план. 

Избухването на войната в Украйна и огромният кръг от санкции, наложени на Русия след нахлуването й в съседната държава, поставиха на преден план ред въпроси за алтернативни на основаните на американския долар пазари и юанът е един от основните фактори в този аспект предвид връзките между Китай и Русия. Докато отношенията между САЩ и Саудитска Арабия се влошиха след избора на Джо Байдън за президент и обещанието му да превърне кралството в "парий" заради убийството на журналиста Джамал Кашоги. Други проблемни области са намесата на Рияд в гражданската война в Йемен и опитите на администрацията на Байдън да съживи иранската ядрена сделка. 

По оценка на пазарни анализатори, много държаи, включително и гравитиращи около Вашингтон, са осъзнали, че притежанието на огромни количества долари създава илюзия за стабилност. И че във всеки момент, по политически причини, те могат да бъдат замразени или отнети. Очевидно, до тези изводи са достигнали и саудитците и оценяването на суровия петрол в китайски пари може да повиши търговския им излишък в юани и да намали доларовите им авоари по естествен начин.  

Засега от репортажа на "Дау Джонс" няма индикации нито дали Рияд ще направи подобна промяна, нито каква част от продажбите на черно злато ще бъде деноминирана в юани, ако бъде направен такъв завой. Налице са обаче сигнали, че разговорите за алтернативи на щатския долар са наистина оживени. 

Според експерти от бранша, Рияд изпраща политическо послание на САЩ. То идва в момент на промяна на геополитическия ред, от който саудитците искат да се възползват и да поискат от американците повече внимание и респект. 

Има и друга причина да се предполага, че Саудитска Арабия блъфира: саудитският риал е фиксиран към щатския долар и всяка потенциална слабост на зелените пари ще рикошира в кралството. Този на практика валутен борд защитава страната от Залива от високи колебания на местната парична единица и позволява на централната банка да акумулира резерви. Което кара някои инвеститори да приемат скептично идеята, че Рияд ще се откаже от подобен инструмент.

Все пак обаче не трябва да се забравя, че Китай е превърнал интернационализацията на юана в основен приоритет и много държави, включително Русия, Индия и Саудитска Арабия, са заложили във финансовите си системи плащания в националните си валути, изолиращи долара, за да намалят зависимостта си от САЩ.

Мнозинството експерти очакват опитите за изключване на долара да имат малък ефект. Но с времето те могат да доведат до създаването на алтернативна финансова система с ограничен пазарен дял, като американсаката валута запази доминиращата си глобална роля.

Facebook logo
Бъдете с нас и във