Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рияд е разчел бюджета си на 50 долара за барел петрол

Финансовото министерство на Саудитска Арабия залага грубо 50 щ. долара за барел суров петрол през следващите три години при подготовката на бюджетната си рамка, твърдят анализатори на "Голдмън Сакс груп". Те са ползвали за оценката си официално огласения на 30 септември предварителен бюджет на кралството. Изчисленията на банкерите съвпадат с оценките на регистрираната в Кайро инвестиционна банка "И Еф Джи Ермес", според която саудитците базират бюджета си за идната година на нефтени котировки от 50 до 55 щ. долара за барел.

През миналата седмица петролът сорт "Брент" загуби 6.3% от пазарната си оценка, приключвайки на 39.27 щ. долара за барел, след като все повече държави затягат ограниченията, за да спрат разпространението на пандемията от COVID-19. Вирусът покоси и щатския президент Доналд Тръмп, което засили опасенията на търговците за търсенето на енергийния пазар. 

Въпреки че 50 долара за барел сорт "Брент" биха представлявали 25% увеличение над сегашните цени, те пак остават далеч под предпандемичните грубо 65 щ. долара за барел и доста по-ниски от необходимите на Рияд за балансиран бюджет. Експертите на "Голдмън Сакс" са оптимисти за пазара на черно злато и прогнозират ръст до 65 долара за барел до края на 2021-а.

Саудитското правителство очаква фискалния дефицит на страната да се свие до 5.1% от БВП през идната година срещу 12% през тази в резултат на орязаните разходи.

По сметки на МВФ, за да балансира бюджета си Рияд ще се нуждае от 76 долара за барел гориво през 2020-а и от 66 долара за барел през 2021-а. Тези числа за Кувейт са, както следва: 61 и 60 долара за барел сорт "Брент", за Обединените арабски емирства: 69 и 61 долара за барел, а за Ирак - 60 и 54 долара за барел петрол. В най-неизгодно положение е Иран, който би балансирал тазгодишния си бюджет при петролни котировки от непостижимите 389 щ. долара за барел и 320 долара за барел за 2021-а. 

Предпазливият подход на Рияд по отношение на цените на черното злато идва след като световните петролни гиганти, сред които и "Бритиш петролиъм" и "Тотал", прогнозираха, че ерата на растящо търсене на енергийни източници ще приключи в рамките на следващите десетина години. Това е особено тревожно за държави като Саудитска Арабия, където черното злато е осигурявало почти две трети от правителствените приходи през 2019-а. През второто тримесечие саудитските приходи от износа на суров петрол са паднали до най-ниското си равнище на тримесечна база от 2016-а насам, въпреки че кралството оглави усилията на ОПЕК да ограничи предлагането и да качи цените.

Експерти от бранша очакват известен ценови подем на суровината през идната година, който обаче ще повиши приходите едва през 2023-а, докато през 2021-а и 2022-а те ще останат на сегашните си равнища.

В следобедната европейска търговия на 5 октомври фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през декември се търгуваха на 40.86 щ. долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във