Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рязък спад на продажбите на японски автомобили в Южна Корея

Японските автомобилни производители регистрираха рязък спад в продажбите в Южна Корея миналия месец на фона на влошаващите се отношения между двете страни. През юли бе регистриран спад на продажбите им със 17%, а през август продажбите в Южна Корея на японски автомобили са намалели с 57% на годишна база до 1398 хиляди бройки, отбеляза Ройтерс.

Продажбите на вносни превозни средства в Южна Корея са намалели с 5.6% през миналия месец. Броят на новорегистрираните чуждестранни превозни средства възлиза на 18 112 през август, което е по-ниска стойност от отчетените година по-рано 19 206 превозни средства, сочат данните на Корейската асоциация на вносителите и дистрибуторите на автомобили. Слабото търсене на японски автомобили е основната причина за общия спад в продажбите в този сегмент.

Продажбите на Toyota в Южна Корея през август са се понижили с 59% спрямо предходната година до 542 автомобила, а тези на Honda Motor отбелязаха спад с 81% до 138 автомобила. Продажбите на най-продаваната японска марка в Южна Корея Lexus на Toyota достигнаха 603 автомобила през август, което е ръст със 7.7% спрямо година по-рано, но същевременно е и спад с 39% спрямо юли. Продажбите на Nissan са се понижили през август с 87.4% на годишна база до 57 бройки. Mercedes-Benz е била най-продаваната чуждестранна марка автомобили в Южна Корея през август с 6740 бройки, следвана от BMW с 4291 и MINI с 1095 броя.

От януари до август продажбите на вносни автомобили в Япония са намалели с 18.3% до 146 889 бройки спрямо 179 833 превозни средства за същия период на миналата година. Решението на Япония през юли да засили контрола върху износа на материали, които Южна Корея използва за изработка на полупроводници и екрани, предизвика потребителска реакция в Корея. Потребителите в страната решиха масово да бойкотират японски продукти, ограничавайки покупката на стоки като бира, дрехи, превозни средства, както и пътуванията си до съседната страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във