Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рязък спад на германските фабрични поръчки през май

Германските фабрични поръчки са се сринали през май, което е последният знак, че несигурността в световната търговия продължава, съобщава Bloomberg.

Министерството на икономиката на Германия съобщи за огромни спадове в поръчките за износ и при инвестиционните стоки, само няколко дни след като проучване показа, че дейността на заводите в страната се е свила за шести пореден месец през юни. Продължаващият песимизъм предизвиква все по-голяма загриженост от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), а все по-голям брой икономисти прогнозират, че ЕЦБ ще добави повече парични стимули веднага след този месец.

Няма съмнение, че данните за поръчките са нестабилни, а цифрите - разочароващи. Общият спад от 2,2% през месеца е далеч по-лош от спада от 0,2%, предвиден от икономисти в проучване на Bloomberg. В сравнение с предходната година спадът от 8.6% е най-големият за почти едно десетилетие.

От финансовата институция JPMorgan прогнозират, че Германия вероятно ще отчете икономически спад и през второто тримесечие. Ако това се случи, вече можем да говорим за стагнация или дори приближаваща рецесия.

Проблемите на Германия, някои от които свързани с автомобилната индустрия, натежаха върху еврозоната. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен обобщи настроението, като заяви, че растежът се „забави значително“ и вече не е възможно спадът да се счита за временен.

В петък "Комерцбанк" промени прогнозата си за стимулите на ЕЦБ, като прогнозира намаление на депозитите с 20 базисни пункта този месец, което е по-голямо от очакваното.

„По-нататъшното влошаване на търсенето на износа на Германия означава, че подобряването на условията, които президентът на ЕЦБ Марио Драги иска да види, няма да се случат. Това е в съответствие с нашата прогноза за намаляване на лихвения процент през септември. Но ако слабостта се разпространи до услугите или пазарът на труда в еврозоната започне да изпитва трудности, смятаме, че това може да доведе до по-драстични действия, включително рестартиране на програмата за количествени улеснения", подчерта Джейми Мъри, главен европейски икономист на Bloomberg.

Перспективите за икономиката и очакването на нов кръг от облекчения на паричната политика са довели до по-ниски доходности на облигациите. Лихвата по 10-годишните германски ценни книжа падна за първи път през миналата седмица под стойността на лихвата по депозитите в ЕЦБ, която е минус 0.4%. Испания и Франция също се радват на рекордно ниски разходи по заемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във