Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рязък скок на световната търговия през третото тримесечие

Световната търговска организация (СТО) заяви в петък, че през третото тримесечие глобалната търговия със стоки се е възстановила рязко след рекордния спад през предходното тримесечие, когато бяха в сила строги локдауни заради коронавирусната пандемия, но прогнозира забавяне на търговията в края на 2020 година.

СТО отчете скок на нейния индекс на глобалната търговия със стоки (Goods Trade Barometer) до 100,7 пункта спрямо рекордното дъно от 84,5 пункта през август.

"Последните данни показват силно възстановяване на търговията през третото тримесечие с оглед на разхлабените по това време строги противоепидемични мерки, но растежът на международната търговия вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като натрупаното търсене ще се изчерпи и завърши възстановяването на запасите“, отбеляза Световната търговска организация, предаде БНР.

"Рязкото покачване на индекса се дължи на нарастването на поръчките за износ, но смесените показания при други данни и втората вълна от коронавирус могат да натежат върху търговията през следващите месеци", се казва в доклада на СТО.

В доклада също така се споменава, че свързаната с търговията несигурност е все още висока. "Втората вълна от инфекции с Covid-19 вече е в ход в Европа и Северна Америка, което води до нови строги карантинни мерки, които могат да предизвикат нов кръг от затваряне на бизнеси и нов финансов стрес".

СТО отчита като положителен напредъка в разработването на ваксини, но все още е неизвестно кога и как те могат да бъдат внедрени за използване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във