Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Рено" уволнява над 14 000 служители по целия свят

Френският автомобилен производител "Рено" заяви, че ще съкрати над 14 000 работни места за три години като част от плановете си за намаляване на фиксираните разходи с над 2 милиарда евро.

Около 4 600 от засегнатите работни места ще бъдат във Франция и над 10 000 в световен мащаб, съобщава Market Watch.

Планът на компанията, с приблизителна цена на изпълнение от 1,2 милиарда евро, ще доведе до намаляване на глобалния производствен капацитет до 3,3 милиона превозни средства до 2024 г. спрямо 4 милиона през 2019 година. Ще бъдат спрени и планираните проекти за увеличаване на капацитета на автомобилните фабрики на "Рено" в Мароко и Румъния.

Целта на "Рено" е да спести разходи в размер на 650 милиона евро, около 700 милиона евро от поддържащи функции и приблизително 800 милиона евро от инженерни разходи. "Планираните промени са основни за гарантиране устойчивостта на компанията и нейното развитие в дългосрочен план. Колективно, с подкрепата на нашите партньори от алианса ще можем да постигнем целите си и да превърнем "Рено" в основен играч в автомобилостроенето през следващите години", заяви Жан-Доминик Сенард, председател на съвета на директорите.

Преди седмица финансовият министър на Франция Брюно Льо Мер предупреди, че френският автомобилен производител може да изчезне, ако не получи помощ максимално бързо, за да се справи с опасността от кризата с коронавируса. По думите му френският завод на "Рено" във Флинс не трябва да се затваря и компанията трябва да запази колкото се може повече работни места във Франция, но също така трябва да остане и конкурентоспособна.

Правителството настоява френските производители на автомобили да върнат по-голямата част от производството си във Франция в замяна на подкрепа от държавата. Компании като "Рено" са призовани да разработват "по-екологични" автомобили с ниско ниво на замърсяване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във