Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Рено" може да изчезне, ако не получи помощ максимално бързо

Френският автомобилен производител "Рено" може да изчезне, ако не получи помощ максимално бързо, за да се справи с опасността от кризата с коронавируса, каза финансовият министър на страната Бруно Льо Мер. Той добави, че производителят на автомобили трябва да се адаптира към ситуацията, съобщава "Ройтерс".

По думите на Льо Мер френският завод на "Рено" във Флинс не трябва да се затваря и компанията трябва да запази колкото се може повече работни места във Франция, но също така трябва да остане и конкурентоспособна.

"Да, "Рено" може да изчезне", каза Льо Мер, посочвайки, че президентът на компанията Жан-Доминик Сенард работи усилено по нов стратегически план и има подкрепата на френското правителство.

Все пак финансовият министър все още не е подписал държавната гаранция за заем от 5 милиарда евро за "Рено". По думите му дискусиите продължават.

Правителството настоява френските производители на автомобили да върнат по-голямата част от производството си във Франция в замяна на подкрепа от държавата. Компании като "Рено" са призовани да разработват "по-екологични" автомобили с ниско ниво на замърсяване. 

"Рено" си партнира с японските компании "Нисан" и "Мицубиши Моторс", а съюзът трябва да обяви новата си преработена стратегия на 27 май.

Междувременно стана ясно, че "Нисан" обмисля да съкрати 20 000 работни места от световната си работна сила, като се съсредоточи върху Европа и развиващите се страни, тъй като японският автомобилен производител се бори да се възстанови от свитите продажби и последствията, причинени от пандемията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във