Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ренесансът на пазарните колебания

Мощните трусове, които връхлетяха на две поредни вълни световните борси през миналата седмица, не успяха да разклатят съществено валутните пазари. Въпреки че спряха мощния ръст на еврото и тласнаха нагоре традиционните валутни убежища - японска йена и швейцарски франк. Единната европейска валута слезе под 1.2250 щ. долара, след като в началото на февруари се търгуваше над 1.25 долара и в сутрешната европейска търговия на 14 февруари  се разменяше срещу 1.2350 щ. долара. 

Очевидно очакваният инфлационен ръст и възходящ лихвен цикъл не само в Щатите, но и в другите напреднали и развиващи се стопанства се наместват все по-устойчиво в полезрението на инвеститорите и тепърва ще "командва парада". Още повече  че инфлационните прогнози, отчетени от дълговия пазар, растат. Една от мерките, изчислявана от Федералния резерв, са инфлационните очаквания за период от пет години - доста по-достоверен показател, защото от него са изключени краткосрочните инфлационни смущения от по-високите цени на суровините. От декември 2017-а насам той е нараснал значително и се е върнал на равнището си от края на 2014-а. Което, според валутния стратег на "Бенк ъф Америка Мерил Линч" - Майкъл Макензи, означава край на ниската инфлация и показва връщане към нормални стойности.

Първото доказателство в подкрепа на тезата му са публикуваните в Деня на влюбените данни за потребителските цени в САЩ през януари. Те са се повишили повече от предвижданото  - с 0.5% спрямо предишния месец (при очакван ръст от 0.3%) и с 2.1% на годишна база. А базовата им съставка (без силно променливите разходи за храна и енергия) се е увеличила с 0.3% при очаквани 0.2 процента.  Годишната стойност е 1.8 процента. Резултатите свалиха котировките на акциите и на държавните облигации, като доходността на десетгодишните американски книжа скочи след отчета до 2.86 процента. Причина са растящите опасения на инвеститорите от силен ръст на инфлацията след публикуваните в началото на февруари данни за скок на заплатите на работещите по трудови договори американци. Именно това нарастване провокира трусовете на финансовите пазари през миналата седмица и тласна цените на акциите в първата им корекция за последните две години. 

Според друг отчет продажбите на дребно в Америка неочаквано са намалели през януари, а декемврийските данни са били ревизирани надолу, което предполага охлаждане на индивидуалното потребление през първото тримесечие на 2018-а. Икономисти коментират, че комбинацията от по-висока от прогнозираната инфлация и по-слабо потребление на домакинствата е лошо начало на годината.Но  в никакъв случай не е нов тренд. Данните качиха за кратко  зелените пари до 1.23 щ. долара за едно евро и след това бързо го свалиха до 1.24 долара за евро. 

Раздвижването на фондовите борси върна и естествената за финансовите пазари интензивност на колебанията, която се задържа необичайно ниска повече от 400 дни. По оценка на експерти на "Джей Пи Моргън Чейз" 2017-а е била най-спокойната година за валутните пазари от 2012-а насам. Флуктуациите на валутните котировки са скочили в началото на 2018-а до най-високото си равнище от ноември 2016-а на месечна база, констатират още банкерите. Този ръст съвпада с подем на търговската активност, по данни на CLS Group Holdings, която осчетоводява световните валутни транзакции. От 5 до 8 февруари компанията е остойностявала търговски сделки средно за 2.1 трлн. щ. долара на ден - с 14% над средния размер за януари.

С подема на колебанията клиентите на "Джей Пи Моргън" са увеличили и употребата на банковите валутни алгоритми. Расте и броят на потребителите, търгуващи на електронната платформа на банката. За "високоскоростните" търговци пък последните десет дни са били буквално оазис в пустиня. Да припомним, че те използват лични средства при търсенето и предлагането на цени и извличат печалби от незначителните разлики между тях на различните валутни платформи, улавяни от компютърни алгоритми. След разцвета на тази ниша в годините след финансовата криза тя понесе сериозни загуби в последвалия дълъг период на ниски колебания, увеличени разходи за съвременни технологии и намесата на надзорните органи за прекратяване на съмнителни практики в електронната търговия. Което принуди много дребни пазарни играчи да продадат бизнеса си на по-едрите конкуренти.

Експертите са се обединили около мнението, че индексът, отчитащ размаха на колебанията, ще падне рязко, но ще се стабилизира в близост до историческите си норми от 15 пункта или малко под това равнище.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2651.5 млн. евро (5186 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едва 0.85% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във