Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекордно висок риск от фалити на валутния пазар

Рискът от неизпълнение на сделки, сключени на могъщия глобален валутен пазар с дневен оборот от 6.6 трлн. щ. долара никога не е бил по-висок, твърди главният изпълнителен директор на CLS - специализирана финансова институция, обработваща валутни операции - Марк Бейли де Жесе.  

CLS е създадена през 2002-а под патронажа на Федералния резерв като посредник във валутните сделки, за да удостоверява и да равнява ангажиментите, гарантирайки, че направените плащания са верни и налице. Системата бе подложена на сериозен тест по време на финансовата криза от 2008-а и повторно в началото на тази година, когато избухна кризата от COVID-19, и съдейства за плавното функциониране на световния валутен пазар. 

Проучване, подготвено от CLS и публикувано на 24 юли от Глобалния валутен комитет (Global FX Committee) - структура, налагаща стандартите на валутния пазар - показва, че CLS в момента обработва едва една трета от сключените сделки. Като капак, операции за близо 1.25 трлн. щ. долара на ден са извън обсега й благодарение на относително високия ръст на търговията с китайски юани и руски рубли. Докато CLS е създадена да работи с 18 парични езиници, мнозинстото от които - от развитите икономики.

Или, както обобщава господин Де Жесе, който оглави компанията през 2019-а след повече от 20 години работа в Европейската централна банка, "като се има предвид начина, по който еволюира валутния обмен, трябва да се помисли за допълнителни средства за решаване на проблема на системния риск". Той отбелязва, че CLS обсъжда с регулаторите и с централните банки варианти за включване на валути на развиващите се пазари когато те се разменят срещу щатски долари или евро. Де Жесе допълва, че опасността от пробиви изглежда много по-голяма от "оригиналния Херщат риск". Това е отправка към 1974-а и тогавашния безславен фалит на германската "Херщат банк" и неизпълнени от нея плащания по сключени валутни сделки, провокирали масови пазарни прихващания по света. Именно този инцидент налага създаването на Базелския комитет за банков надзор. 

Предупрежденията на CLS са повторение на забележките на Банката за международни разплащания от декември 2019-а за спадналия дял на сделките, обработвани от компанията, което поставя под заплаха от колапс валутни транзакции за трилиони долари. През юни подобни опасения изрази и Глобалният валутен комитет.

Банките отдавна се оплакват от цената, която плащат, за да използват CLS (Continuous Linked Settlement). Това, въпреки всичко си струва, ако се върнем към 2008-а когато германската държавна банка за развитие KfW загуби 300 млн. евро от валутна сделка с "Лиймън брадърс", която не била изпратена за сетълмънт в CLS. (Бел. ред. - Да припомним, че тогава, в резултат на огромни загуби от транзакции с високорискови финансови инструменти "Лиймън брадърс" обяви фалит и натисна спусъка на световната финансова криза).  

Много пазарни играчи обаче все още предпочитат да не ползват услугите на CLS, доверявайки се на обещанията на своите контрагенти, че ще си платят. Това изключва глобалния валутен пазар от другите финансови пазари, които използват по-пълноценно централизирани дружества за управление на риска от фалит, като борси или клирингови къщи.  

Господин Де Жесе признава, че процесът за включване на нови валути в системата е доста обременителен и може да отнеме маса време. В момента CLS води преговори с Централната банка на Чили за потенциалното добавяне на чилийското песо. Последният "член" на системата е унгарският форинт, включен през 2015-а. 

CLS среща и сериозна конкуренция през последните години, основно от новака Cobalt, подкрепян от "Ситигруп", "Стандард чартърд" и "Ай Ейч Ес Маркит". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във