Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекордно количество плаващи барели с руски суров петрол

Рекордно количество суров петрол - 62 милиона барела от руската суровина Urals плават по вода, показват данни на компанията за енергийни анализи Vortexa.

Немалка част от тях - 15% от общото количество - плават без цел и посока, тъй като търговските компании, на които се водят, все още им търсят купувачи, съобщава Ройтерс.

Съединените щати и други страни забраниха вноса на руски суров петрол и петролни продукти заради инвазията на Русия в Украйна. А трети страни избягват да правят поръчки на такъв петрол от страх от бъдещи санкции. Европейската комисия обмисля да наложи ембарго на руския петрол.

Обемът на суров петрол Urals, който плава във водата, е три пъти повече в сравнение с количеството отпреди войната, уточняват от Vortexa. От друга страна през май износът на руски петрол по море е спаднал до 6.7 милиона барела на ден, което представлява около 15% в сравнение с февруари, когато се изнасяха по 7.9 млн. барела на ден.

Енергийния стратег Клей Сийгъл от организация със седалище в Хюстън смята, че Русия все още продължава да изнася сериозни количества суров петрол и тези количества продължават да се трупат.

Повечето барели руски суров петрол са се насочили към Азия, главно към Индия и Китай, но проблемът е, че преди налагането на санкциите обемите за Европа са били увеличени и сега ще е сериозно предизвикателство за тях да се намерят купувачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във