Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РЕКОРДНИ ПРОДАЖБИ НА НОВИ АВТОМОБИЛИ

За първите три месеца на годината близо 9 хиляди нови превозни средства са поели по пътищата на страната, показват данните на Съюза на вносителите на автомобили в България. В това число влизат леки, лекотоварни и товарни автомобили, автобуси и мотоциклети. За същия период на миналата година продадените нови коли и камиони у нас са били 6870 броя.
Най-чувствително е увеличението при продажбите на леки и лекотоварни автомобили - 8723 срещу 7721 бройки за 2005-а. Сериозен е и ръстът на реализирани автобуси и камиони - съответно 251 и 151 броя. Това очевидно се дължи на изискването автомобилните превозвачи да притежават повече нови (до три години) превозни средства, за да получат лиценз и да участват пълноценно на пазара на товари.
Прогнозите за следващото тримесечие са за ново увеличаване на продажбите с 32-35%, в сравнение с 2005 година. През лятото автомобилният пазар се раздвижва, като сред най-предпочитаните отново ще са евтините коли - потвърждават го продажбите на Дачия. Както е известно, от януари до март от този френски автомобил, произвеждан в съседна Румъния, са закупени 425 броя, което е дял от над 4.5 процента.

Продажби на автобуси и камиони - януари - март 2006 година
Марка Брой продажби
ГАЗ 1
Ивеко 125
Исузу 8
Ман 17
Мерцедес 80
Рено 8
Тойота 1
Волво 11

Facebook logo
Бъдете с нас и във