Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекордна глоба за "Газпром" от 7.5 млрд. долара заради "Северен поток-2"

Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби "Газпром" и пет европейски компании, които си сътрудничат с него, и настоява те да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода "Северен поток-2". Това обяви на пресконференция ръководителят на отдела Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

На петте компании е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), а „Газпром“ е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара). Наложените глоби на партньорите по "Северен поток-2" е максималната и е равна на 10% от годишния оборот на всяка от компаниите.

"В рамките на 30 дни след излизане на решението участващите в проекта компании трябва да прекратят договора за строителство", информира Хрустни и обясни, че компаниите могат да оспорят решението на регулатора.

Мотивите за санкцията на полския регулатор са: "Изграждането на газопровода "Северен поток-2" нарушава полското антимонополно законодателство, правилата за лоялна конкуренция и завършването на неговото строителство може да доведе до ръст на цените на газа."

Реакциите

"Газпром" не е съгласен с решението на полския регулатор IOKiK и ще го обжалва. "Решението на UOKiK нарушава принципите на законен, съизмерим и справедлив процес, а безпрецедентния размер на глобата сочи за желанието с всякакви средства да се попречи на реализацията на "Северен поток 2", гласи отговорът на компанията, цитирана от ТАСС.

В частност от Shell заявяват, че проучват решението и ще определят следващите стъпки.От OMV пък са уверени в спазването на всички закони по отношение на газопровода "Северен поток 2".

Междувременно прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, в разговор с журналисти е заявил, че "Газпром" може и трябва да предприеме необходимите правни действия. 

"Информацията е съвсем нова, тя трябва да бъде анализирана от правна гледна точка. Не се съмнявам, че всичко, което може и трябва да се направи по отношение на предоставянето на някои противодействия, ще бъде направено от корпорацията", е посочил Песков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във