Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекорден срив в производството на автомобили във Великобритания

Рекорден срив в производството на автомобили доведе до свиване на британската икономика през април. Причината за този голям спад в автопроизводството е неуспехът на производителите на автомобили да предотвратят планираните заради Брексит спирания на производствени мощности и съкращенията на персонал, предаде Ройтерс.

Редица автомобилни компании обявиха в началото на годината временни затваряния във Великобритания през април в очакване на промени в търговията, породени от излизането на Великобритания от ЕС. Производството на автомобили в страната през април спрямо предходния месец се е понижило с 24%, което е най-големият спад, откакто се води статистика от 1995 г. насам. Производството в категория "транспортно оборудване" е отчело най-големия си спад от 1974 г. до днес.

Статистически данни на официалната британска статистическа служба ONS потвърждават, че британската икономика се забавя, като през април тя се е свила с 0.4% след понижение с 0.1% през март. Годишният ръст на британската икономика се е понижил до 1.3%.Производственият сектор, който през април има спад от 3.9% спрямо предходния месец, е реализирал най-голямото си понижение от юни 2002 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във