Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекорден спад на производствената активност в еврозоната

Бизнес активността в производствения сектор на еврозоната през юли падна за шести пореден месец, съобщи изследователската организация IHS Markit. Индексът на производствената активност псе е понижил от 47,6 пункта през юни до 46,5 пункта през юли, достигайки минимално ниво от декември 2012 г. насам.

В Германия индексът на производствената активност е намалял до 43,2 пункта през миналия месец спрямо 45 пункта през юни. Индикаторът в страната отчете най-голямото влошаване на условията на работа в производствения сектор от средата на 2012 г. Индексът на производствената активност през юли е под 50 пункта също и в Австрия, Франция, Ирландия, Италия и Испания.

Спадът на производствената активност в еврозоната се дължи на по-слабото търсене, отбелязват анализаторите. Новите поръчки в производствения сектор рязко намаляха под влиянието на продължаващото търговско напрежение, трудностите в автомобилния сектор и политическата несигурност. Участниците в проучването отчитат спад на търсенето както на вътрешния, така и на външния пазар като влошаването на външната търговия е най-тежкото от ноември 2011 г. до днес. На този фон бе отчетен и максимален спад на производството от април 2013 г.

Намаляването на изкупните цени и отслабването на търсенето принудиха производителите в еврозоната да намалят продажните цени на своите продукти за първи път от почти три години насам. Загубите на работни места в производствения сектор също са значителни – заетостта там отчита максимален спад от май 2013 г., като през юли те са били най-значителни в Германия. Производителите в страната са изразили най-голям негативизъм по отношение на техните бизнес перспективи за следващата година.

"Нарастващите геополитически проблеми, включително търговските войни, Брексит и опасенията за забавяне на икономическия растеж, както в страната, така и в международен план, са фактори, които потискат настоящото търсене и подкопават увереността в бъдещите перспективи. Проблемът е, че докато регулаторите са все по-тревожни от влошаването на условията, паричната политика може да направи малко, за да премахне тези ограничения", подчерта икономистът от  IHS Markit Крис Уилямсън.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги изтъкна, че перспективите стават все по-лоши и по-лоши, особено в производствения сектор. Очаква се през септември централната банка да облекчи паричната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във