Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекорден скок на цените на петрола след атаките в Саудитска Арабия

Цените на петрола се повишиха рязко днес, след атаките с дронове срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия в събота, които лишиха пазара с 5% от глобалното предлагане, предаде Ройтерс. Суровият петрол от сорта Brent отчете най-големия си процент на печалба за един ден от началото на войната в Персийския залив през 1991 г.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 19.5% до 71.95 долара за барел, което е най-големият скок в рамките на един ден от 14 януари 1991 г. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се покачиха с 15.5% до 63.34 долара за барел, което е най-голямото процентно увеличение в рамките на деня от 22 юни 1998 г.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, а нападението срещу производствените мощности на държавния производител Aramco в Абкаик намали производството с 5.7 милиона барела на ден. Компанията не е обявила кога ще бъдат възстановени щетите и кога съоръженията ще заработят с пълен капацитет. Източник, запознат с въпроса, каза пред Ройтерс, че връщането към пълния капацитет на петрола може да отнеме „седмици, а не дни“.

Износът на петрол от Саудитска Арабия ще продължи нормално през тази седмица, тъй като кралството има натрупани запаси, съобщи източник от индустрията. "Ако по-високите цени на петрола се задържат, икономиките от Азия като Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Филипините ще започнат да изпитват затруднения, тъй като по-високите цени на енергията и суровините увеличават тежестта на разходите", подчерта Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако е необходимо, ще разреши да бъде освободен петрол от стратегически петролен резерв (SPR) на САЩ, заради атаките срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия. Тръмп каза също, че САЩ са "заредени за адекватен отговор" на атаката срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия.

Нападенията срещу сърцето на петролната промишленост на Саудитска Арабия, включително и най-голямото в света съоръжение за преработка на петрол в Абкаик, е дошло от Иран и може да са използвани дронове или крилати ракети, според високопоставен американски служител. Първоначалните доклади сочат, че нападението идва от Йемен.

„Нарастващите опасения от свиване на доставките и засиленото геополитическо напрежение в Близкия изток ще добавят рискова премия за цените на петрола“, казва Бенджамин Лу, анализатор от базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures. „Пазарите на петрол, макар и адекватно снабдени с добре складирани глобални запаси, ще останат крехки, тъй като пазарът умишлено очертава несигурността на предлагането. Продължителното прекъсване на доставките и засиленото милитаристично напрежение (Близкия изток) ще принуди търговците да бъдат съсредоточени върху нарастващите пазарни рискове в настоящия момент", добави експертът.

Саудитска Арабия ще се превърне в значителен купувач на рафинирани продукти след атентатите, посочват от консултантската компания Energy Aspects. Държаната саудитска компания Aramco вероятно ще закупи значителни количества бензин, дизел и евентуално мазут, докато възстанови нормалния си износ на суров петрол.

Фючърсите на бензина в САЩ нараснаха с 12,9%, а фючърсите на горивата за отопление се повишиха с цели 10.8%. Китайските фючърси на суров нефт на борсата в Шанхай скочиха с 8% при откриване на търговията днес.

Междувременно Aramco каза на една индийска рафинерия, че няма да има незабавно въздействие върху доставките на петрол, тъй като ще изнася суровината от други източници и разполага с адекватни запаси, посочи източник от рафинерията.

Други азиатски купувачи като Тайланд също заявиха, че атаката няма да има незабавно влияние върху вноса на саудитски петрол.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във