Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекорден ръст на чуждестранните инвестиции в стартъпи във Великобритания

Технологичните компании в Обединеното кралство са отчели рекордните 5.5 милиарда паунда чуждестранни инвестиции през първите седем месеца на тази година. Това е по-висока стойност от сумата, инвестирана на глава от населението в американския технологичен сектор за същия период, съобщи Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Великобритания. Според експерти по-слабата лира привлича инвеститорите към технологичния сектор в Обединеното кралство. Американските и азиатските фирми са инвестирали най-много през периода януари-юли 2019 година, сочи проучването, като сумарно стойността на парите от двата региона е 3.7 млрд. долара, изпреварвайки инвестираните 2.9 милиарда долара през цялата 2018 година, съобщава Би Би Си.

Общите преки чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство намаляват на фона на несигурността, свързана с бъдещите търговски споразумения на Великобритания с Европейския съюз. "Тези фантастични показатели разкриват доверието, което инвеститорите в чужбина имат в технологичния сектор в Обединеното кралство, като инвестиционните потоци от САЩ и Азия са постоянно високи. Статистическите данни потвърждават репутацията ни като едно от най-добрите места в света за стартиране и разрастване на дигитален бизнес", коментира резултатите за инвестициите в технологии културният секретар Ники Морган.

Все по-често британските компании се насочват към региони като Азия за набиране на капитал. "Видях много повече заявки от стартъп фирми в Обединеното кралство, които са се възползвали от капиталовото финансиране на азиатските пазари в сравнение с преди година. Обикновено те искат достъп до азиатския пазар, който е голям и разнообразен, и за това се нуждаят от азиатски инвеститор, който да им помогне да разберат тези пазари, както и да предоставят вида финансиране, което търсят", заяви Адития Матур, основател и управляващ директор на фонд за рисков капитал в Сингапур.

Аналитичните агенции на Обединеното кралство също предоставят на азиатските инвеститори начин да се защитят от търговската война. "Чуждестранните инвестиции както в американския, така и в китайския технологичен сектор намаляха поради търговската война и предоставяните от Европа атрактивни възможности за инвестиции напоследък. Обединеното кралство предоставя привлекателна възможност за фондове, които искат да увеличат своите инвестиции", подчерта основателят и главен изпълнителен директор на анализаторската компания Dealroom Йорам Вийнгаарде. След скорошните сделки са инвестиция от 800 милиона долара от японската Softbank в британската Greensill, която предоставя краткосрочни заеми на компаниите, за да подпомогне оперативните им нужди. Softbank и базираната в Сингапур Clermont Group инвестираха 400 милиона долара в британската фирма OakNorth Bank - банка, която е само за дигитални услуги, предоставяща заеми за малки и средни компании. Същевременно Amazon беше най-големият инвеститор в последния кръг за набиране на средства от фирмата Deliveroo, който събра общо 575 милиона долара.

Все пак притесненията на инвеститорите за това какво влияние ще окаже Брексит върху британския технологичен сектор продължават. Компаниите са обезпокоени, че в Обединеното кралство ще има "изтичане на мозъци", ако гражданите на Европейския съюз не успеят да работят във Великобритания. "Това е най-голямата ни грижа в момента. Всеки пети технологически работник в Лондон е от ЕС. Ние разрастваме този бизнес сегмент и парите се вливат, но нямаме достатъчно специалисти в страната. Нуждаем се от план за преход за компании, които трябва да знаят какво да правят с персонала след 31 октомври. В противен случай това подкопава доверието ни", заяви основателят на компанията Tech London Advocates Ръс Шоу. Той посочи улесняването на имиграционния процес за работниците в чужбина в бъдеще като един от начините Обединеното кралство да смекчи тези рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във