Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рекорден дивидент плаща една фирма от Пазарджик

Още една компания се опитва да превърне изплащането на дивидент в традиция. Става въпрос за "Каучук" АД. През миналата годината базираното в Пазарджик дружество, което  произвежда гумено-текстилни транспортни ленти, разпредели първия си дивидент от 1997-а насам, когато плати по 0.59 лв. за акция. От печалбата си за 2017 г. то задели общата сума от 4 993 082 лв., като зарадва акционерите си с по 5.30 лв. за всяка притежавана акция.
На проведеното в края на юни общо събрание, което отчете дейността и финансовите резултати за 2018-а, е гласуван брутен дивидент от по 8.50 лв. на акция, четем в протокола от това заседание.

Общата сума, която фирмата ще разпредели за акционерите си, е 8 007 773 лв. и е формирана от печалбата за 2018 г. и от неразпределената печалба от минали години. Тя ще се изплаща чрез "Централен депозитар" АД и клоновете на "Обединена българска банка" АД в периода между 30 юли и 29 октомври тази година. Право на дивидент имат всички инвеститори, които са закупили акции на "Каучук" АД, до 10 юли.

За последните дванадесет месеца цената на акциите на фирмата са добавили 44% към стойността си и могат да се купят за 32.6 лв. за един брой.

Консолидираните продажби на пазарджишкото предприятие за първото тримесечие са се увеличили с 65% на годишна база до 5.83 млн. лева. В резултат на това и печалбата на групата скача до 260 хил. лв. при 161 хил. лв. за същия период на 2018-а.Компанията е специализирана в производството на гумено-текстилни транспортни ленти, с използване на полиестер-полиамидна тъкан ЕР, които са предназначени за рудодобива, металургията, енергетиката и други отрасли на промишлеността. В асортимента влизат: ленти за транспортиране на материали с особено висока абразивност, трудногорими антистатични ленти; топлоустойчиви, бензино- и маслоустойчиви ленти; ленти за хранително-вкусовата промишленост. Годишното производство на транспортни ленти е 136 хил. линейни метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във