Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рецесията се завърна в Еврозоната

Цяла седмица еврото бе подложено на натиск и се търгуваше в диапазона 1.27-1.28 щ. долара. На 13 ноември отбеляза дори краткотраен спад до 1.2662 щ. долара. Редица валутни индекси на световния междубанков валутен пазар, където всеки ден се сключват сделки за средно 4 трлн. щ. долара, сочат нови главоболия за най-активно търгуваните валути през следващата година. Защото въпреки всички усилия за възстановяване на доверието във финансовата система глобалната икономика не може да върви нагоре със собствени сили без безпрецедентните стимули на Федералния резерв, Бенк ъф Джъпен и Европейската централна банка. Очакваният ръст на валутните колебания може да облагодетелства щатския долар, защото инвеститорите търсят сигурността на световната резервна валута.


През 2013-а


Еврото ще се обезцени до 1.25 щ. долара

nbsp;


а щатският долар ще поскъпне до 83 йени, сочат усреднените прогнози на повече от 35 валутни стратези, анкетирани от агенция Блумбърг.


Валутните експерти на Ситигруп и на Уелс Фарго очакват единната европейска валута да отслабне до 1.22 щ. долара до края на следващата година. На противоположно мнение са анализаторите на Ейч Ес Би Си холдингс, които предвиждат еврото да се качи до 1.40 щ. долара към 31 декември 2013-а.


Еврозоната попадна в рецесия

за втори път през последните четири години заради дълбоките бюджетни съкращения, чиято цел е да се овладее кризата на държавния дълг в общността, избухнала през 2009-а. БВП на Еврорегиона се е понижил с 0.1% през третото тримесечие спрямо предишните три месеца, когато бе отчетен 0.2% спад, съобщи статистическата служба на Европейския съюз в Люксембург на 15 ноември. Както е известно, при две поредни тримесечия на отрицателен растеж говорим за техническа рецесия.


БВП на всичките 27 страни от Европейския съюз пък се е увеличил със символичния 0.1 процент.


Добрата новина е, че Германия е имала 0.2% растеж през третото тримесечие (след 0.3% през второто) при очакван ръст с 0.1 процент. А френският растеж е бил 0.2% при прогнози за стагнация. Италия и Испания обаче отчетоха спад съответно с 0.2 и с 0.3% в периода юли-септември спрямо предишните три месеца.


По-добрите резултати на Германия и Франция могат да помогнат на еврозоната да излезе от рецесията. Европейската комисия понижи миналата седмица очакванията си растежа на еврорегиона през 2013-а на 0.1% от прогнозирания през май 1 процент. Безработицата в общността е рекордно висока - 11.6 процента.


Еврозоната отчита 2.5% инфлация през октомври (на годишна база) или малко по-ниска от отчетените 2.6% през септември. А индустриалният продукт е паднал с 2.5% през септември спрямо август - най-рязко за последните три и повече години, заради двуцифрените сривове в Португалия и Ирландия.


В Германия

доверието на инвеститорите в стопанската перспектива на страната неочаквано се е понижило през този месец, съобщи Центърът за европейски икономически проучвания ZEW на 13 ноември. Индексът, който отчита нагласите на германските анализатори и институционални инвеститори и прогнозира развитието на икономиката след шест месеца, е намалял от минус 11.5 пункта през октомври на минус 15.7 през ноември.


Цените на жилищата в някои райони на Германия са заплашени от прегряване, предупреди Бундесбанк в публикувания на 14 ноември Обзор на финансовата стабилност. За цялата страна обаче рискът от необоснован скок на цените все още е нисък. Недвижимите имоти в страната привличат чуждестранните инвеститори, които търсят по-сигурни инвестиции в Европа. Те са купили жилища за над 6.4 млрд. евро през първото полугодие - повече от похарчените 5.8 млрд. евро за цялата 2011-а, по данни на фирма Jones Lang LaSall.


Във Франция


одобрението за Франсоа Оланд

nbsp;


се е стопило до 38% от 62% през май, сочи проучване на общественото мнение на маркетинговата агенция BVA, публикувано във вестник Паризиен на 15 ноември. Анкетирани са били 1000 души след пресконференцията на Оланд в Париж на 13 ноември. Тя е продължила два часа и половина и на нея президентът поискал да бъде оценяван за заетостта и растежа, когато му дойде времето (т.е. след пет години).


Шест месеца след като встъпи в длъжност, президентът социалист се бори да оправдае доверието на гражданите, които го подкрепиха, и да отбие критиките от Берлин до Вашингтон, че не полага достатъчно усилия да модернизира второто по големина европейско стопанство. В изпълнение на предизборните си обещания Оланд намали възрастта за пенсиониране на някои категории труд, наложи 75% данък върху годишните доходи над 1 млн. евро и качи минималната заплата. Той планира да въведе данъчен кредит за френските компании, за да облекчи разходите им за работна сила и същевременно да повиши двете най-високи ДДС-ставки от 1 януари 2014-а.


На пресконференцията на 13 ноември Оланд обяви, че възнамерява да намалява публичните разходи с 12 млрд. евро на година в течение на мандата си, или общо с 60 млрд. евро до 2017-а. Той посочи, че в момента тези харчове са 57% от БВП срещу 52% преди пет години, при това французите не живеят по-добре. Следователно държавата трябва да се реформира.


У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2875 млн. евро (5623 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във