Банкеръ Daily

Пари и пазари

Рецесия в еврозоната ще порази валутите на Източна Европа

Паричните единици на най-едрите източноевропейски стопанства, които изпитват сериозни затруднения от войната в съседна Украйна, ще понесат пореден удар от настъпващата рецесия към еврозоната. Валутните търговци са най-песимистично настроени към унгарския форинт, полската злота и чешката крона отколкото към която и да било друга валута на развиващите се стопанства с изключение на руската рубла и турската лира, показват данни, събрани от екипа на агенция "Блумбърг". Експерти на "Голдман Сакс груп", "Фиделити интърнешънъл" и "ИнТъч кепитъл маркетс" прогнозират, че Източна Европа ще пострада най-много сред партньорите си от развиващия се свят, ако еврото продължи да отслабва. 

Форинтът, злотата и чешката крона са най-уязвими към колебливото потребление на еврозоната, която купува около 60% от износа на всяка от трите държави. От началото на руската инвазия в Украйна източноевропейските парични единици се търгуват във все по-тясна корелация с еврото.  

Паричният мениджър на "Фиделити интърнешънъл" - Пол Гриър - очаква по-нататъшно поевтиняване на злотата и на кроната към щатския долар и ги смята за най-слабото звено от валутното пространство на развиващите се пазари. 

Международният валутен фонд предупреди още през юли, че световната икономика скоро ще бъде на прага на рецесия, като перспективата на еврорегиона изглежда най-тежка. Рекордните инфлационни равнища и нарастващата вероятност Москва да спре напълно енергийните доставки за общността, заплашват със спад блока на еврото. 

Валутни стратези на "Голдмън Сакс груп" прогнозират, че валутите на източноевропейските държави ще се обезценят драстично, ако еврото падне под паритет с долара за продължителен период от време заради зависимостта им от потреблението в еврозоната и от нарушените газови доставки. В края на юли американският инвестиционен гигант свали тримесечната си целева оценка на еврото от 1.05 на 0.99 щ. долара.                            

От началото на войната в Украйна на 24 февруари унгарският форинт е загубил 17% от пазарната си оценка към зелените пари и 8.2% към еврото. Злотата е поевтиняла с 12% към долара през същия период, а чешката крона - с 9.5 процента. Засилващата се връзка на трите валути с еврото пък подсказва потенциал за по-нататъшен натиск от всеки бъдещ срив на еврото. 

Засега, благодарение на скоростното затягане на паричната политика, Унгария успява да стабилизира форинта след потъването му до рекордно ниски котировки към еврото през юли. Обстоятелството, че правителството на премиера Виктор Орбан все още не е получило достъп до средствата от европейския фонд за възстановяване също натиска надолу валутата.  

Полските власти успяха да постигнат по-голям напредък в преговорите с Брюксел за получаване на пари от фонда. Централната банка на страната пък е стигнала почти до края на цикъла за затягане на паричната политика, качвайки основната си лихва до 6.5% спрямо унгарските 10.75 процента.

Чешката крона стои най-стабилно, до голяма степен благодарение на валутните интервенции на Чешката централна банка. Институцията остави без промяна - 7%, базовата си лихва през миналата седмица в изпълнение на плана на новия банков председател Алес Михал да спре агресивното затягане на паричната дисциплина. Това ще осигури време на паричните стратези да оценят икономическите промени и влиянието на сегашните по-високи равнища на кредитните разходи. 

Перспективата за региона е доста "шарена", по оценка на Оливър Харви - шеф на поделението за валутни анализи за Централна и Източна Европа, Бизкия изток, Африка и Латинска Америка на германската "Дойче банк". Според него икономическите проблеми на Унгария вече са отчетени в цените, докато кроната вероятно ще започне да изостава от регионалните си конкуренти защото Чешката република губи конрукентна мощ и интервенциите стават по-редки.

Спадът на еврото под паритет с долара може да реши съдбата на трите валути, посочва Харви. Ако подобно движение се случи на практика и то е обусловено от специфични фактори за еврозоната, примерно - по-нататъшно влошаване на руско-украинския конфликт и разпространяване на пораженията от него върху икономиката на блока - то и източневропейските валути ще продължат да отслабват.  

В обедната търговия на 8 август еврото се търгуваше за около 1.02 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във