Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РЕАЛИЗМЪТ ЗАМЕНИ НАДЕЖДАТА

През първата седмица на август юлските надежди постепенно започнаха да отстъпват на разочарование и реализъм. След като финансовите отчети за първото полугодие на 2006 г. вече са публикувани, мечките взеха превес и индексите навлязоха в корекция, както се случва обикновено на борсата в такива случаи. Ниските обеми, които обичайно съпътстват летния отпускарски сезон, бяха неизменен спътник на търговията и при бичите спринтове, и при сегашния мечи слалом. И двата борсови индекса чертаеха идентични графики с рязко покачване в самия старт на седмицата и няколко последващи спада.
В отбора на губещите се наредиха цигарените фабрики в София и Благоевград, както и доскорошният шампион по пъргавина Софарма. Причините за спада при двете основни фабрики от структурата на Булгартабак Холдинг се коренят в продължаващото, но и очаквано влошаване на финансовите параметри, породено от ръста на акцизите и от последвалия срив в приходите от продажба на цигари. За разлика от тях, фармацевтичното дружество няма подобни проблеми в приходната част на отчета, тъй като за първото полугодие бележи близо 10% ръст на приходите от основна дейност. За нещастие на акционерите този ръст е съпроводен с над 20% покачване на разходите за дейността и в крайна сметка нетната неконсолидирана печалба на фармацевтичното дружество спада с над 4 млн. лв. - до малко над 14 млн. лева.
Почти без промяна приключиха седмицата ДЗИ и ДЗИ-Банк. Застрахователят отбеляза 25% ръст на печалбата за полугодието в сравнение със същия период на миналата година, но това явно не изненада положително инвеститорите и акциите почти не се търгуваха. Ликвидност липсваше и при банковите дялове, но за сметка на това те поскъпнаха с близо 1% - до 5.30 лв. за брой. През изминалата седмица добре се представиха акциите на к.к. Златни пясъци. След дълъг и мъчителен спад акционерите на северния черноморски курорт си взеха глътка въздух, като прибавиха солидните 9% към стойността на инвестицията си. С около 3% поскъпнаха книжата на Петрол АД и почти превзеха нивото от 3.50 лв. за дял. Със същия процент нагоре се търгуваха и книжата на Оргахим, но за жалост при ниски обеми.
От по-нисколиквидните компании добре се представиха ОЦК и Варна плод. Оловно-цинковият комплекс показа значително подобряващи се финансови параметри, които безспорно са следствие от високите цени на цветните метали в световен мащаб. Варненското тържище отбеляза близо 20% ръст на капитализацията, който е резултат от инвеститорския ентусиазъм от стабилно нарастващите приходи на дружеството от основна дейност, придружени с оптимизация на разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във