Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Развиващите се" валути се разграничиха от цената на петрола

До неотдавна валутите на развиващите се пазари бяха заложник на петролните котировки и всяко напрежение в петролния бранш със сигурност означаваше срив на паричните единици на по-слабо развитите икономики. В днешно време обаче подобни турбуленции на петролния фронт преминават като полъх през "развиващите" се валути.

Шестнайсет  от общо 25 от тях, чието движение анализира агенция "Блумбърг", се търгуват на цени, близки  до най-високите им равнища за последните 15 години спрямо котировките на базовия сорт "Брент". Въпреки че той претърпя сериозен срив в началото на седмицата, а в следобедната търговия на 29 април успя да се възстанови близо  до 22 щ. долара за барел за контрактите с доставка през юни. Нещо повече, едва две от паричните единици на по-слабо развитите стопанства (руската рубла и колумбийското песо) имат коефициент на корелация с черното злато, надхвърлящ 0.3 (0.63 на рублата и 0.51 на песото). Което означава, че промяната на цената на петрола влияе  слабо  върху валутите.   

Това избавление показва, че движението на паричните единици зависи по-силно от икономическата перспектива в света на коронавируса и че сривът на котировките на суровината е "лична" история. Или, както обобщава Брендън Макена - валутен стратег в "Уелс Фарго сикюритис" в Ню Йорк, "валутите на развиващите се пазари са по-тясно зависими от нагласите на инвеститорите и от финансовите постижения на борсовите индекси, а не от посоката на движение на петрола". Експертът добавя, че "ако разпространението на вируса бъде овладяно през идните няколко месеца и се постигне силно икономическо възстановяване, повишението на валутните котировки ще изпревари ценовия подем на черното злато".    

Въпреки че петролът от сорт "Брент" е по-устойчив от американския WTI, той все пак е загубил 68% от пазарната си оценка от началото на 2020-а. На този фон 6-процентният спад на валутите на развиващите се пазари през същия период направо бледнее. Валутният индекс (MSCI Emerging Markets Currency Index), който следи движението им и в който азиатските парични единици имат солидно тегло (а тези държави са нетни вносители на енергия), е на най-високото си ниво спрямо петролните цени от 1997-а. И под 5% от колебанията му могат да се обяснят с ценовите обрати на "Брент".    

Изключение от тези изводи правят   единствено руската рубла и колумбийското песо, които все още демонстрират забележима връзка с черното злато. Около 40% от движенията на рублата могат да се обвържат със суровината, а 26% от обратитев стойността  на песото съвпадат с петролните. При всички други парични единици зависимостта е под 10 процента. 

Лошата новина е неспособността на ред държави - вносителки на петрол, включително Индия и Турция, да се възползват от ниските цени на горивото. Индийската рупия и турската лира отслабнаха през април, но при незначителна положителна корелация с "Брент".

Всъщност, най-интересен за инвеститорите е Близкият изток, където някои от най-едрите производители на черно злато са привързали валутите си към долара. Тяхното спокойствие показва, че е малко вероятен значителен натиск от екстремните колебания на нефтените котировки. За което има сериозни фундаментални причини. Валутните резерви на Саудитска Арабия, макар и поизтънели, са в размер на 63% от БВП, а производствените разходи за барел петрол са ниски, което ограничава загубите. Ще удържат и фиксираните курсове на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив заради мощните външни буфери, които надхвърлят 2.5 трлн. щ. долара (валутни резерви плюс активи в държавния фонд), посочва икономистът на "Стандард чартърд" - Карла Слим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във