Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ - ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ

Новината, че Израел е започнал атаки на два фронта - срещу ивицата Газа и срещу Ливан, доведе до остър скок на цените на суровия петрол и до рязък спад на валутните котировки на развиващите се икономики. Пазарните оценки на нефтените фючърсни контракти с доставка през август докоснаха 76.35 щ. долара за барел на 13 юли в Ню Йорк. Което е най-високата им стойност от 1983 г., когато тези инструменти започнаха да се търгуват на нюйоркската борса. В Лондон суровият петрол тип Брент поскъпна до 76.18 щ. долара за барел - също ценови рекорд от въвеждането на този вид контракти на борсата през 1988-а.
Принос за напрежението имат и съобщенията, че бунтовници са атакували два петролопровода на италианската компания Аджип в Нигерия, което можело да доведе до загубата на 120 хил. барела нефт на ден. Подобни набези в африканската държава вече снижиха със 17% добива й на черно злато от началото на годината до сега. Сгъстяват се и облаците над Иран и ядрената програма на правителството, критикувани остро от САЩ и от ЕС. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджан заплаши за пореден път през седмицата да ревизира сътрудничеството си с международните организации за използването на атомна енергия. Изхождайки от сложната геополитическа обстановка, анализатори предупредиха, че цените на нефта могат да скочат до 100 щ. долара за барел, ако напрежението в Близкия изток продължи да ескалира на фона на растящото потребление на гориво. Международната енергийна агенция прогнозира, че световната икономика ще се нуждае допълнително от 1.57 млн. барела суров петрол дневно, за да захрани растежа си през 2007-а.
Офанзивата на Израел рани и голяма част от валутите на развиващите се пазари. Израелският шекел загуби 1.3% от стойността си спрямо долара, а централната банка на Ливан трябваше да интервенира, за да удържи местната валута в долния край на официалния й диапазон към щатската. Най-зле пострадаха турската лира, която падна с 1.8% към щатския долар, южноафриканският ранд, олекнал с 0.9% към зелените пари, и унгарският форинт, който поевтиня с 0.7% към еврото.
От целия екшън намаза швейцарският франк - традиционното спасително убежище при катаклизми, който поскъпна към всичките си основни съперници. Английската лира, която все повече се налага като високодоходна алтернатива на щатския долар във време на геополитически търкания, също повиши леко котировките си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във