Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ ИЗНЕРВИХА ИНВЕСТИТОРИТЕ

Валутите на развиващите се пазари бяха пометени от мощна вълна на продажби, предизвикани от ескалиращите опасения, че финансовите проблеми в Аржентина ще я принудят да спре плащанията по дълга си на стойност 130 млрд. щ. долара или до девалвация на песото. Вълнения избухнаха след проведения във вторник аукцион на местни ДЦК, когато правителството на страната бе принудено да плати 14% годишна лихва по тримесечните книжа. Очевидно инвеститорите застраховат вложенията си с по-висока рискова премия.
Събитията в Аржентина бяха последвани от масови продажби на валутите на Бразилия, Мексико и Чили. Вълната не отмина и Турция - местната лира се обезцени с почти 5% спрямо щатския долар. Валутите на развиващите се пазари в Азия също поевтиняха до голяма степен поради лошите икономически показатели на страните в региона.
По оценка на експерти, това е най-тежката финансова криза от началото на 1999 г. насам, когато Бразилия девалвира реала. Но все пак не носи белезите на срива, настъпил, когато Русия наложи мораториум върху плащанията по дълга си през лятото на 1998 година. Тогава той доведе до мощна парализа на щатските кредитни пазари и принуди Федералния резерв да намали по спешност лихвите по щатския долар в най-неподходящия за страната момент в края на 1998 година.
Според икономически анализатори последните събития на финансовите пазари в развиващите се страни ще имат ограничен ефект върху икономиката на САЩ. От една страна, през първите четири месеца на годината износът на страната за Аржентина е бил едва за 1.5 млрд. щ. долара, представляващи 0.6% от общия обем на изнесените стоки. От друга страна, преобладава мнението, че Бразилия, която е доминираща сила в Южна Америка, ще се справи с текущите си проблеми, като направи промени в бюджетната и паричната си политика. На трето място, финансовите трусове в развиващите се икономики ще имат пренебрежимо малко отражение върху щатските пазари за корпоративен дълг, които са в много по-добро състояние от лятото на 1998 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във