Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ИКОНОМИКИ ВЕЧЕ НОСЯТ ПО-НИСЪК РИСК

Развиващите са пазари като цяло са били по-ниско рискови за инвестиции през изтеклата година. Това е изводът в последния годишен доклад за държавния риск, публикуван от Иконъмист Интелиджънс Юнит - сродна структура на сп. Иконъмист. В проучването са обхванати 93 развиващи се икономики, чийто риск е оценен по набор от критерии, между които: политическа стабилност, баланс на текущата сметка, структура на дълга и политика на регулиращите и надзорни органи.


Според доклада най-висок е държавният риск на Мианмар (до 1989 г. - Бирма) с 85 от 100 точки, които се присъждат за максимален риск. Следва Зимбабве с 80 и Русия с 63 точки. Рискът в Нигерия като представителка на Западна Африка е равен на този в Бразилия. Полша (с 39 точки), Унгария (38 точки) и Чешката Република (с 37 точки) крият далеч по-малък риск, отколкото Аржентина, Мексико, Венецуела и Южна Африка. С най-нисък риск са инвестициите в Южна Корея, Тайван и Сингапур.


Сред развиващите се икономики, следени редовно от сп.Иконъмист, най-зле е Русия, въпреки че резултатът й е доста по-добър от миналогодишните 78 точки. Най-сигурният развиващ се пазар - Сингапур (с 12 точки) също е с по-добър от миналогодишния си резултат от 16 точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във