Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Развиващите се иконимики омаяха инвеститорите

Разточителната парична политика и укрепващият глобален растеж обединиха усилията си и  подкрепиха  световните развиващи се пазари. Те пък  се отплатиха на повярвалите в тях инвеститори с впечатляваща доходност през 2017-а. Валутите и акциите на развиващите се стопанства "се отчетоха" с най-мощния си подем за последните осем години. И дори най-рисковите им членове пренебрегнаха  изобилието от кризи и заплахи и донесоха прилични приходи на вложителите. Облигациите също имаха добър ръст, като деноминираните в национални валути дългови книжа постигнаха най-високата си годишна възвръщаемост от 2012-а насам.

2017-а беше пълна със събития от най-разнообразен характер. 

През февруари Китай затегна монетарната си политика, като повиши  лихвите на паричните си пазари. А Северна Корея изстреля първата си за 2017-а ракета. 

През март президентът на Южна Африка уволни финансовия си министър.

През април Чешката република премахна тавана на кроната към еврото. Турският президент Реджеп Ердоган спечели референдума за засилване на правомощията си и преход към президентско управление. Нигерия пък допусна националната си парична единица - найрата, да плава свободно.

През май политическата криза в Бразилия се задълбочи. А MSCI - водещата световна компания, която предоставя инструменти за вземане на инвестиционни решения и публикува пазарни индекси за развития и развиващия се свят, възстанови статуса на Пакистан на развиваща се икономика. 

През юни MSCI обяви, че, считано от януари 2018-а, постепенно ще включи  акциите на 222 китайски компании с голяма пазарна капитализация в своя индекс на развиващите се пазари. 

През юли Индия реформира данъчната си система и въведе ДДС върху стоките и услугите. Бразилия одобри базата за реформа на пазара на труда. А Щатите въведоха по-строги санкции срещу Русия, превърнати месец по-късно в закон с подписа на президента Доналд Тръмп. 

През септември фирмата за пазарни индекси FTSE Russell повиши рейтинга на Полша до  развит пазар - въпреки политическия разрив между Варшава и Брюксел. Просто защото вътрешното потребление ускори икономическия ръст на страната през третото тримесечие до невиждани от 2011-а високи темпове.

През октомври 19-ят конгрес на Комунистическата партия на Китай "циментира" позициите на китайския лидер Си Дзинпин.

През ноември Венецуела поиска преструктуриране на дълга си. Саудитска Арабия започна епична битка срещу корупцията по високите етажи на властта и сред най-богатите членове на кралското семейство. Рейтингът на Южна Африка пък бе свален до високорисков (junk). Турският президент пък атакува решенията, респ. независимостта на централната банка.

През декември американските конгресмени най-накрая приеха предложените от президента Тръмп данъчни промени. Но преговорите за ревизия на Северноамериканското споразумение за свободна търговия удариха на камък.

На фона на това разнообразие инвеститорите предпочетоха високата доходност и очакванията за растеж и загърбиха протекционистката реторика на стопанина на Белия дом и букета от геополитически рискове - от Близкия изток до Корейския полуостров. 

Китайският юан поскъпна с около 6% през 2017-а - най-мощният годишен ръст от 2008-а насам и в сутрешната търговия в Шанхай на 27 декември един щатски долар се разменяше за  6.55 юана. Точно тази стойност за края на 2017-а предсказа година по-рано Петер Розенстрайх - шеф на пазарната стратегия на швейцарския кредитор "Суискуоут банк". Според него  силният икономически растеж, по-високата цена на локалните заеми и по-слабият щатски долар ще продължат да подкрепят юана и той ще се засили до 6.45 за един щ. долар до края на 2018-а. Шон Йокота - шеф на звеното за азиатска стратегия в "Скандинависка Енскилда банкан", е още по-голям оптимист - 6.3 юана за долар към 31 декември идната година. Рискът от по-силната валута обаче е, че тя може да ограничи китайския износ.

Решителните реформи на индийския премиер Нарендра Моди просветлиха икономическата перспектива на Индия и убедиха международната рейтингова агенция "Муудис иневстърс сървис" да повиши в средата на ноември кредитната оценка на страната до "Ваа2" (от "Ваа3") със стабилна перспектива. Увеличението е първото от 2004-а. Индийската рупия пък приключва 2017-а с първата си за последните седем години печалба към щатския долар. Което определено повишава доверието на компаниите, които пускат на кредитните пазари деноминирани в щатски долари облигации. Икономическият растеж на Индия се очаква да достигне 7.5% през идната фискална година (от 31 март 2018-а до 31 март 2019-а) срещу прогнозираното увеличение на БВП с 6.7% през тази. Кабинетът на Моди пък обещава да инжектира безпрецедентните 2.11 трлн. рупии (32 млрд. щ. долара) в борещите се с лоши кредити държавни банки на страната през следващите две години, за да съживи растежа.

След като през април Чешката централна банка премахна тавана на кроната към еврото, чешката национална валута поскъпна с повече от 5% към еврото и с 18% към щатския долар - най-много сред паричните единици на развиващите се пазари.

Полската злота поскъпна с почти 5% към еврото и с около 16% към щатския долар през 2017-а и редом с чешката крона е сред най-печелившите валути от развиващия се свят.

На другия полюс е турската лира, която загуби 10% от оценката си към долара и повече от десет години не е била толкова евтина спрямо търговските си партньори. Турските облигации са сред книжата с най-висока номинална доходност, а акциите на местните компании се търгуват с една от най-големите отстъпки спрямо книжата на другите развиващи се пазари през последните повече от осем години.

Експертите на една от най-големите групи за управление на активи в света - "Франклин Темпелтън инвестмънтс", откриват широк спектър от възможности в развиващия се свят и през 2018-а. Особено ги възбужда районът на Азия - от Китай, Южна Корея, Индия и Тайван до държави като Индонезия. Голям е интересът им и към индивидуалните перспективи на други части от света като Русия, която през последните месеци като че ли изпадна в немилост. В Латинска Америка предпочитанията на "Франклин Темпелтън инвестмънтс" са към Бразилия, която излезе от продължителна рецесия, както и към Аржентина - все държави, изобилстващи от корупционни скандали, но изпращащи сигнали за решителни реформи.

Според анкета на агенция "Блумбърг" с 20 инвеститори, търговци и пазарни стратези  развиващият се свят ще запази инвестиционната си привлекателност и през 2018-а, но играчите ще започнат да правят по-прецизен избор. Допитването отрежда най-добри перспективи за района на Азия както в областта на валутните сделки, така и на търговията с акции. Експертите посочват, че печалбите от облигации и акции на развиващите се стопанства ще продължат да изпреварват конкурентите си от развития свят и през 2018-а. Докато валутите ще трябва да се борят, за да запазят челните си позиции.

Най-мощните двигатели на ценовите промени през идната година ще бъдат лихвената политика на Федералния резерв, настроенията на Доналд Тръмп и паричните стратегии на Европейската централна банка и на "Банк ъф Джъпен".

Предпочитанията на инвеститорите в областта на валутните операции са към мексиканското песо, полската злота, руската рубла, индонезийската рупия, южнокорейския вон и индийската рупия. Докато турската лира ще остане под натиск заради опитите на Ердоган да опитоми централната банка. Най-перспективни ще са облигациите на Мексико, Индонезия, Бразилия, Индия, Русия и Аржентина. Класацията на акциите оглавява Бразилия, следвана от Мексико, Индия, Индонезия, Русия и Китай. И при трите класа активи на последно място е поставена Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във