Банкеръ Daily

Пари и пазари

Развитието на ИКТ се нуждае от контролиращ софтуер за изкуствения интелект

Управителят на Нетера Невен Дилков очерта двата основни проблема на технологиите днес – подценяването на тяхната сложност и неумението ни да ги разбираме и контролираме.

„Един от най-големите проблеми, които стоят пред разработването на електронните магазини и търговията в интернет, е популизмът - подценяването на важните неща и заливането с информация. Всички сме чували за 5G, но в това няма нищо повече от обикновения Wi-Fi, който е достъпен за нашите телефони днес“, каза Дилков в панелната дискусия E-Commerce Scalability по време на конференцията Digital Trends в НДК. 

Той разясни, че в стремежа да се произвеждат все по-гръмки новини за развитието на технологиите, се подценява комплексността на задачите, които трябва да се решават. Експертът даде следния пример: „Интернет е измислен преди 30 години и всеки мисли, че той трябва безотказно да работи, но това не се случва от само себе си. С увеличаването на отговорните приложения, които слагаме върху него и върху цялата инфраструктура от сървъри, кабели, рутери, суичове, защитни стени, DDoS-защити и други, той не става по-лесен за управление, а по-сложен. В този смисъл съвременният бизнес не е готов по един надежден начин да постигне мащабните цели за бъдещето, които си е поставил“. 

Невен Дилков призова присъстващите, въпреки цялата лавина от подвеждаща информация, да не се отказват да търсят истината. 

„От години в нашата фирма използваме т.нар. „Диагностика с диаграми на състоянията“. За целта квалифициран инженер на Нетера сяда с клиента и описва абсолютно всички състояния – добри и лоши, счупени и работещи, в които неговата сложна система може да се намира. Така се определя какви действия да извършва дежурният инженер, за да може системата да мине от едно състояние в друго. Когато се вземат подобни мерки навреме, дебъгването и разрешаването на проблеми в сложни, комплексни системи, престава да е черна магия“. Неговият съвет към собствениците на онлайн бизнеси е да не се отказват да търсят решения на комплексните проблеми с помощта на хора и фирми, на които имат доверие.

Вторият проблем на съвременния технологичен свят, който Невен Дилков очерта по време на дискусията е, че вече не е по възможностите на хората да разбират какво прави създаденият за тях софтуер - например този на мобилните телефони. При условие че най-големите компании за софтуер изрично ни предупреждават, че не носят отговорност за това как ще работи, а ние искаме да разчитаме на самоуправляеми автомобили, изкуствен интелект и други революционни иновации, имаме нужда от „софтуер, който да контролира софтуера“, смята Невен Дилков.  

Според него решението е да създадем контролиращ софтуер, който да можем да разбираме и управляваме. Той от своя страна ще контролира поредица от други софтуери. Така бихме имали голяма доза сигурност, че изкуственият интелект ще прави това, което искаме и очакваме от него. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във