Банкеръ Daily

Пари и пазари

Разработиха революционна технология за производство на биогориво

Учени откриха нов начин за извличане на водород от нефт без емисии на парникови газове. За разлика от бензина и дизеловото гориво, когато се изгори, водородът не замърсява околната среда. Той вече се използва от някои производители на автомобили и може да се приложи и за производство на електроенергия, тъй като сега по-голямата част от водорода, използван за превозни средства, се получава от природен газ, съобщи Агенция Франс Прес.

Група канадски инженери заявиха, че са разработили метод за получаване на водород директно от нефтени пясъци и нефтени находища, като същевременно оставят въглеродния диоксид и метана в земята. Изследователският екип, който представи своето откритие на конференция по геохимия в Барселона, заяви, че технологията може да отговори на нуждите на Канада от електроенергия без емисии на парникови газове през следващите 330 години. ''Нискотарифният водород от неемисионни нефтени находища може да управлява целия свят, използвайки основно съществуващата инфраструктура. Това е перфектното решение за екологичночиста енергия и чист въздух'', заяви Грант Стрьом, изпълнителен директор на швейцарската компания Proton Technologies AG, която комерсиализира този нов метод.

Междуправителственият комитет на ООН по изменението на климата подчерта, че светът трябва да побърза да ограничи емисиите на парникови газове в атмосферата, за да намали риска от глобално затопляне. Новият иновативен метод позволява производството на водород в диапазона от 0.10-0.50 долара за килограм спрямо текущите производствени разходи от около 2 долара за килограм. Дори изоставените нефтени находища все още съдържат значителни количества нефт, но екипът от учени открива, че вкарването на кислород в почвата повишава основната му температура, освобождавайки водород, който може да бъде филтриран от другите газове.

"Единственият продукт в този процес е водородът, което означава, че технологията е ефективна - не замърсява околната среда и не предизвиква вредни емисии", твърдят канадските инженери. Други експерти обаче не са толкова оптимистични за успеха на новата технология за производство на биогориво. "Получаването на водород от въглеводороди с използване на кислород не е нищо ново. Би било чудесно, ако бе открит начин да се запазят въглеродсъдържащите газове под земята", подчерта Джеръми Томкинсън, изпълнителен директор на Nnfcc The Bioeconomy Consultants. Независимо от разнопосочните мнения, експертната общност признава, че подобно развитие е много иновативно и вълнуващо. Учените смятат, че тази революционна технология разкрива нови хоризонти както за енергията, така и за екологията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във