Банкеръ Daily

Пари и пазари

Разпродават на търг платина, злато и сребро

Националната агенция за приходите организира търгове на благородни метали, конфискувани в полза на държавата, в Пловдив. От приходната администрация информират, че днес предстои да приключат огледите на предлаганите платина, злато и сребро, а самата разпродажба ще се проведе на 19 август.

Платината е с общо тегло е 4.2 кг. и е извлечена от катализатори и дънни платки. Това обяснява и видът, в който се предлага, на намотки . Качеството на метала позволява платината да се използва както в областта на електрониката, така и за изработката на бижута.

От друга страна златото е под формата на кюлчета и накити с общо тегло 4.5 килограма. Сред бижутата има пендар с надпис "Александър Втори" от 22-каратово злато и медальон с образа на Нефертити .

88.7 кг. от среброто са кюлчета, а останалото количество - 2.2 кг., са обеци, гривни, пръстени и синджири.

От приходната агенция уточняват, че изискването към участниците в аукциона е да имат пълен лиценз по Валутния закон. Нормативният акт дава право за търговия и за преработка на благородни метали, а необходимостта от лиценз се обяснява с факта, че освен украшения, за продан се предлага и голямо количество необработени изделия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във