Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Разпродажби люлеят акциите


Кирил Иванов

Инвестиционен консултант


 

За инвеститорите в рискови активи измина поредната напрегната седмица. Върху тях все още действа силно доказалата се като аксиома през последното десетилетие мантра - "Купувай разпродажбата". Като всяко друго правило обаче и това действа до определен момент. И по всичко личи, че това време не е толкова далеч, тъй като "мечите набези" по международните капиталови пазари стават все по-енергични, агресивни и повсеместни. На този етап централните банкери изглеждат твърди в своето решение да затягат монетарната политика - решение, което и без друго е доста позакъсняло. Изтеглянето на ликвидност от финансовата система няма как да не окаже натиск върху цените на финансовите инструменти. Макар, че пазарите вече поставят под съмнение тази теория, най-съществените ефекти от затягането на ликвидността предстои да видим през следващата 2019 година.

При суровините ситуацията продължи да е доста напрегната. Въпреки солидния си спад през последните шест седмици, петролът "успя" да загуби още една част от цената си, като разновидността тип "Брент" премина низходящо нивото от 63 щ.д. за барел със завидна лекота. Енергийната слабост оказа допълнителен натиск както върху високо рисковите облигации, така и върху акциите на представителите на сектора. Единствените печеливши от създалия се "стрес" бяха американските държавни облигации и ценните метали, които са традиционен "антирисков" инструмент.

У нас ситуацията не беше много по-различна, с тази разлика, че ниската ликвидност не позволява бърз "изход" от позициите. Липсата на сериозни фундаментални новини също не беше от полза за динамиката на търговията на "БФБ-София". Почти всички "сини чипове" завършиха седмицата на червена територия, а най-старият български борсов индекс SOFIX "гравитираше" около нивото от 590 пункта. Продължаващи разпродажби наблюдавахме при акциите на "Софарма". Книжата на фармацевтичната компания "се спуснаха" до 3.55 лв. за брой, след което възстановиха част от загубеното до около 3.62-3.65 лева. "Промоции" имаше и при к.к. "Албена". Черноморската перла удари ново дъно за годината на нивото от 44.60 лв. за акция при относително висок за позицията изтъргуван обем." М+С хидравлик" също беше обект на разпродажби и акционерите й за седмица отписаха малко над 3% от вложението си до около 7.75 лв. за дял.

Негативни настроения властваха и при книжата на по-ликвидните български публични банки. Акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) се спуснаха до 1.41 лв. за един брой, след което възстановиха част от стойността си до около 1.45 лева. Първа инвестиционна банка (ПИБ) докосна "дъното" за седмицата от 3.40 лв. за акция, след което наблюдавахме известно покачване до 3.50 лева. И "Химимпорт" нямаше как да бъде пощаден при разпродажбите, макар че за изтъргуваните около 850 хил. акции понижението от малко над 1% до 1.94 лв. си е доста разумно.

Едно от малкото зелени изключения сред "сините чипове" бяха книжата на "Сирма груп холдинг". Технологичната компания беше подкрепена от добрите финансови резултати за деветмесечието и продължи да поскъпва напук на негативните нагласи сред инвеститорите. За седмицата акциите на "Сирма" прибавиха около 2.5% към стойността си до 0.94 лв. за дял, с което ръстът за последният месец по позицията вече надхвърля 11 на сто. За разлика от фирмата "майка", акциите на "Софарма Трейдинг" се разменяха в силно позитивна територия. Книжата на дистрибуторът на фармацевтични продукти се "изстреляха" с над 6% нагоре до около 7.05 лв. за дял.

В контраст със "Сирма" и "Софарма Трейдинг", дружеството "Градус" не успя да се разграничи от повсеместните разпродажби и "разписа" нов спад от около 3% до 1.65 лв. за един брой, което е близо 8.5% под от цената на първичното публично предлагане. Сериозна волатилност и спад от около 6% наблюдавахме при акциите на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания "се олюля" до 2.72 лв. за дял, след което успя да компенсира част от загубата, надхвърляйки отново 2.80 лв. за акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във